Sfinţii Trei Ierarhi, simbolul unităţii creştine
Sărbătoarea Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, consideraţi a fi unii dintre cei mai mari învăţători ai bisericii, are o semnificaţie aparte, simbolizând unitatea întru credinţă.
Sunt pomeniţi laolaltă
Data praznicului Sfinţilor Trei Ierarhi a fost aleasă 30 ianuarie, din pricina faptului că la începutul secolului al XI-lea s-a iscat un conflict pe motivul cinstirii diferenţiate a sfinţilor. La acea perioadă, credincioşii se împărţiseră în mai multe tabere, unii având o evlavie mai mare faţă de Sfântul Vasile, alţii faţă de Ioan Gură de Aur, în vreme ce alţii considerau că nu e niciunul precum Sfântul Grigorie.
Au pus capăt dezbinării
Pentru a pune capăt acestei dezbinări, cei trei sfinţi s-au înfăţişat în faţa lui Ioan, mitropolitul Evhaitelor, spunându-i: „După cum vezi, noi la Dumnezeu suntem una şi nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte celor ce se învrăjbesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevoinţa noastră, cât am fost în viaţă şi după moarte, a fost să împăcăm pe oameni şi să aducem pace şi unire în lume. Aşadar, fă-ne praznic la toţi trei într-o singură zi şi ne înştiinţează despre aceasta pe creştinic, că noi, în faţă lui Dumnezeu, suntem una“. Şi atunci, auzind acestea, mitropolitul a rânduit pomenirea laolată a celor trei sfinţi.
Sfântul Vasile cel Mare, îndrumătorul
A fost învăţat de mic copil cu învăţăturile creştine. După ce a fost botezat în apele râului Iordan, s-a întors pe plaiurile natale şi a fost hirotonit preot, apoi episcop. A întemeiat o mânăstire, pentru a duce o viaţă în linişte şi rugăciune. Ideea după care s-a ghidat mereu a fost că „Omul este o creatură care a primit poruncă să devină Dumnezeu“. A apărat creştinismul, luptând împotriva doctrinei lui Arie, care nega natura divină a lui Hristos. I-a ajutat pe mulţi să se pocăiască şi să-şi întoarcă faţa către credinţă. A îndemnat bogaţii să construiască aşezăminte pentru cei lipsiţi de ajutor, a fost păstor al mirenilor şi un îndrumător pentru mulţi monahi. A lăsat Bisericii Răsăritene, împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur, cele două Liturghii care se săvârşesc şi în prezent în Biserica Ortodoxă. Este sărbătorit şi pe 1 ianuarie.
Sfântul Grigorie de Nazianz, teologul
Prăznuit şi pe 25 ianuarie, a cultivat, de-a lungul vieţii, o prietenie strânsă cu Sfântul Vasile. În anul 361 a fost hirotonisit fără voia sa, refugiindu-se la Sfântul Vasile – asta, pentru că nu se credea vrednic de a primi taina preoţiei. A devenind ulterior Episcop de Nazianz şi arhiepiscop de Constantinopol. A fost cel care a rostit cele „Cinci cuvântări teologice“, înnobilând învăţăturile Sfintei Treimi. Avea darul vorbirii alese, de aceea a fost considerat unul dintre cei mai mari dascăli ai Atenei şi supranumit „Teologul“.
Sfântul Ioan Gură de Aur, propovăduitorul
Născut în Antiohia, pomenit şi în zilele de 13 noiembrie şi 27 ianuarie, Sfântul Ioan Gură de Aur a studiat retorica cu cei mai buni dascăli. După moartea mamei sale, a decis să se retragă la o mânăstire, în Munţii Antiohiei, apoi într-o peşteră, în post şi rugăciune. După 4 ani, s-a întors acasă, unde a fost hirotonit diacon – perioadă în care a scris cartea „Despre preoţie“. Datorită învăţăturilor şi discursurilor sale, a fost numit de întreaga creştinătate Ioan Gură de Aur. A lăsat în urma sa două scrieri importante: „Tâlcuirea Evangheliei după Matei“ şi „Tâlcuirea celor 14 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel“. Deşi nu-şi dorea, a devenit patriarh al Constantinopolului. Învăţăturile sale şi curajul de care a dat dovadă de-a lungul timpului au dus la exilarea sa. A murit rostind pe buze cuvintele: „Slava lui Dumnezeu pentru toate“.
Ştiai că...
...ctitor al Mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi a fost domnitorul Vasile Lupu? Acesta a fost un vajnic apărător al ortodoxiei: făcut generoase donaţii şi a iniţiat numeroase acte de caritate în Constantinopol şi în Ierusalim, precum şi în Polonia, Bulgaria şi Grecia.
Calendar creştin 26 ianuarie-1 februarie
Romano-catolicii îi pomenesc pe sfinţii Timotei şi Tit.
Creştinii ortodocşi şi greco-catolicii cinstesc aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur.
Sunt sărbătoriţi Sfinţii Trei Ierarhi, de către creştinii ortodocşi şi greco-catolici.