Singurătatea, mijloc de terapie

15 decembrie 2017   Spiritualitate

Prin legăturile pe care le formăm unul cu celălalt, suntem capabili să creăm o lume nouă, să realizăm schimbarea pe care o vrem şi să găsim tovărăşie şi iubire. Cu toate acestea, trebuie să învăţăm că este bine să fim singuri din când în când.

Este important ca fiecare om să fie fericit în propria companie, dar este o sarcină dificilă, deoarece, ca o societate, ne echivalăm că suntem singuri cu un fel de deficienţă. Această noţiune a fost dezminţită, iar rezultatele au arătat că persoanele care preferau singurătatea ocazional ”aveau la fel de mult capital social” – definit de atractivitatea fizică, înălţime, greutate, statut socio-economic şi realizări - ca şi colegii care nu erau niciodată singuri.

De fapt, persoanele care stau singure ocazional se bucură de mai multe beneficii:

Îmbunăteşte creativitatea

Unul dintre beneficiile pe care le are ”timpul pentru mine” este că singurătatea impusă de sine îmbunătăţirea creativitatea. Kieth Sawyer, psiholog în cadrul Universităţii Washington, spune în lucrarea sa că grupurile de brainstorming vin cu mult mai puţine idei decât persoanele care lucrează singure şi apoi pun bazele ideilor în grup. Singurătatea îi ajută să profite de creativitatea pe care au reuşit să o împărtăşească cu ceilalţi. În timpul ”meditaţiei” este îmbunătăţită atenţia şi concentrarea de care au nevoie pentru a reuşi să gândeşti mai bine şi să îţi creezi un potenţial.

Creşte nivelul de concentrare

Chiar şi extrovertiţii trebuie să se ”reîncarce”. Potrivit doctorului de psihologie, Sherrie Bourg Carter, atunci când ne oferim câteva momente de singurătate, ne permitem să ne odihnim. În această stare de singurătate, poate fi golită mintea, pot fi adunate gândurile, reîncărcarea bateriilor, având posibilitatea de a ne reseta. Numai în acel moment va creşte nivelul de concentrare prin eliminarea distragerilor, cum sunt plăcerea socială, pentru a permite un moment de claritate.

Timpul poate fi un reabilitar de relaţii

Din moment ce suntem creaturi sociale, avem tendinţa de a crede că orice lucru bun pentru individ este bun pentru relaţiile noastre personale. Când suntem singuri, putem să ne gândim mai mult la felul de prieteni şi parteneri pe care dorim să îi avem în viaţa voastră. De asemenea, puteţi deveni mai apreciativ faţă de relaţiile actuale, petrecând ceva timp departe de acestea. Acest timp singuratic îţi poate dezvălui sau reafirma afirmaţiile şi priorităţile.

Bucură-te de singurătatea productivă în doze mici, cum sunt deconectarea seara sau în timpul orelor de muncă (5 minute, nu mai mult). Oamenii pot fi creaturi sociale, dar toţi beneficiem atunci când ne acordăm un pic de timp pentru a fi singuri, nu însinguraţi.

Credit foto: www.pexles.com

Mai multe