Slujbe speciale în Postul Paştelui

20 aprilie 2011   Spiritualitate

O perioadă de pregătire pentru a primi bucuria Învierii Mântuitorului, Postul Mare înseamnă pentru credincioşi nu numai rugăciune ci şi participare la slujbe.

Menite să îndrume spre pocăinţă şi să reamintească tuturor credincioşilor de patimile îndurate de Mântuitor,slujbele speciale săvârşite în Postul Paştelui te ajută să intri în atmosfera acestei perioade.

De aceea,nu întâmplător,acum şi lăcaşurile sfinte sunt „îmbrăcate” în culori închise,preotul poartă veşminte cernite,iar cântările sunt mai triste. Indiferent dacă în restul anului obişnuiesc să meargă sau nu des la biserică,în Postul Mare cei mai mulţi credincioşi îşi poartă paşii spre biserici,pentru a participa la slujbe. Despre câteva dintre cele mai frumoase poţi afla în cele ce urmează.Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite

În Postul Mare,pentru creştinii care doresc să se împărtăşească în timpul săptămânii,este săvârşită o slujbă specială,numită Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Aceasta este oficiată în zilele de miercuri şi de vineri,dar şi în joia din săptămâna a cincea a postului.

Sfintele Daruri cu care te poţi împărtăşi sunt sfinţite la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi la cea a Sfântului Vasile cel Mare,care au loc sâmbătă,respectiv duminică. Un moment important şi cu adevărat emoţionant al acestei liturghii este ieşirea cu Sfintele Daruri,Trupul şi Sângele lui Iisus,pe care le vor primi apoi toţi cei prezenţi la slujbă.

Slujba de Maslu,pentru cei bolnavi

În Săptămâna Patimilor,credincioşii bolnavi pot lua parte la Sfântul Maslu de obşte,slujbă care se ţine în Miercurea,Joia şi în Vinerea Mare,în amintirea Ungerii Mântuitorului cu mir de către femeia cea păcătoasă. Bolnavii trebuie să se spovedească mai înainte,pentru a primi,prin Sfântul Maslu,iertarea păcatelor şi tămăduirea trupului.

O mare încărcătură spirituală şi profunzime au slujbele Postului Mare,numite denii. Deşi cei mai mulţi credincioşi vin la deniile din Săptămâna Patimilor,aceste slujbe se ţin şi în cea de-a cincea săptămână a Postului Mare,în serile de joi şi de sâmbătă. Deniile din Săptămâna Patimilor au loc din seara Floriilor până în Vinerea Mare.

Cele mai importante sunt denia mică şi cea mare,din zilele de joi şi de vineri. În Joia Mare,sunt citite cele 12 Evanghelii ale patimilor şi este adusă Sfânta Cruce în mijlocul bisericii,iar în Vinerea Mare creştinii iau parte la Cântarea Prohodului şi la ritualul Înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf,pictură care înfăţişează scena punerii în mormânt a lui Iisus.

Rugăciune în Postul Paştelui

Tată din Ceruri,te rog să-i binecuvântezi pe cei pe care-i iubesc. Arată-le dragostea şi puterea Ta nemărginită. Acolo unde există durere,te rog să dăruieşti pacea şi mila Ta. Acolo unde există îndoială,inspiră încredere înnoită prin Harul Tău.

Binecuvântează-le lor căminul,familia,munca,dă-le înţelepciune şi lumină. Binecuvântează-i când pleacă şi când se întorc acasă,mergi înaintea lor şi deschide-le calea. Iartă-le lor păcatele făcute cu voia sau fără de voia lor ori pe cele pe care nu şi le amintesc. Condu-i pe calea Ta cea sfântă,în numele Tatălui,al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin

Mai multe