Spiritismul, cât adevăr şi cât mit?

11 noiembrie 2014   Spiritualitate

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinaţi de călătoria sufletului după moarte. Se spune că unele suflete refuză să părăsească această lume şi obişnuiesc să comunice cu cei rămaşi prin intermediul şedinţelor de spiritism. Este acest lucru posibil?

Primele scrieri au apărut în Franţa

Acest subiect controversat a fost expus pentru prima dată în secolul al XIX-lea de către Allan Kardec,un profesor francez care a dezbătut în volumul „Cartea Spiritelor“existenţa unei lumi spirituale pornind de la o serie de întâmplări inexplicabile,pe care el le atribuia spiritelor. Ideile sale s-au răspândit repede în întreaga lume,în prezent existând chiar şi un Consiliu Internaţional de Spiritism. Cele care au crescut popularitatea acestei practici au fost surorile Fox,în 1848.

Acestea locuiau împreună cu părinţii într-o casă din Hydesville,New York,când au început să audă constant sunete ce păreau să vină din pereţii camerelor. Gândindu-se că acesta sunt modul de comunicare al spiritelor,ele au pus la punct un sistem prin care susţineau că să vorbească în mod constant cu entităţile şi astfel au aflat că sunele proveneau de la spiritul unui bărbat ce fusese ucis şi îngropat sub casă. Celebritatea lor a crescut în momentul în care sub casă au fost descoperite rămăşiţele unei persoane necunoscute. Aşa au apărut tot felul de metode,care mai de care mai complexe,despre care se spune că înlesnesc comunicarea cu cei plecaţi pe altă lume.

Tabla Ouija, fereastra spre o altă dimensiune

Una dintre cele mai utilizate metode pentru a comunica cu spiritele este tabla Ouija,numită şi tabla de spiritism. Aceasta este fabricată de obicei din lemn şi are încrustate pe ea toate literele alfabetului,cifrele de la 0 la 9,cuvintele „Da“şi „Nu“şi expresia„La revedere“. Ea vine însoţită de un indicator (o bucată de lemn sau din plastic) în formă de inimă,despre care se spune că se deplasează pe tablă,formând astfel mesajul. A fost privită la început drept o metodă inofensivă de a comunica cu cei decedaţi,însă între timp au apărut tot mai multe mărturii care vin să contrazică această teorie.

Poveşti care te pun pe gânduri

Popularitatea Tablei Ouija este foarte crescută în Statele Unite şi în Brazilia,unde se stimează că aproximativ 40 de milioane de oameni au un astfel de obicet în casă şi practică în mod frecvent spiritismul. Mulţi susţin că discuţiile cu spiritele i-au ajutat,în unele cazuri acestea salvându-le chiar viaţa. Totuşi,nu toate sufletele rătăcitoare care comunică cu ajutorul acestui instrument sunt prietenoase,şi-i amenunţa chiar cu moartea.

Cele mai multe experienţe înfricoşătoare relatate au un nume comun,Zoso,un demon care ştia lucruri foarte intime despre participanţi,ajungând în numeroase cazuri la ameninţări cu moartea. Doi prieteni din America povestesc că nu-şi aduc aminte ce au făcut timp de 10 ore. Ei au început şedinţa de spiritism noaptea,iar în timp ce vorbeau cu entitatea,afară se luminase,ceasul arătând că erau deja primele ore ale dimineţii,deşi pentru ei trecuseră doar câteva clipe. Alte persoane s-au plâns că au fost agresate de forţe nevăzute în timpul şedinţelor de spiritism care le loveau sau le trăgeau de păr .

Pot unii oameni comunica cu morţii?

Există persoane care susţin că sunt înzestrate cu puteri speciale,extrasenzoriale,care le permit să comunice liber cu cei decedaţi,şi nu numai. Sunt aşa numiţii mediumi,care vorbesc cu spiritele neliniştite,care fie nu s-au împăcat cu gândul că au murit,fie doresc să transmită un mesaj celor dragi. Ei susţin că răspunsul spiritelor este auzit doar de ei şi pot vedea chiar energia sau silueta celor plecaţi dintre cei vii. Pentru a comunica mai uşor,unii mediumi folosesc reportofoane. Ei spun că dacă simt prezenţa unei entităţi,pot pune întrebări,întreaga conversaţie fiind înregistrată. Nu puţine au fost cazurile în care pe înregistrare au putut fi auzite voci ale unor persoane necunoscute.

Ştiaţi că...

...spiritismul este o doctrină filosofică ce susţine că după moarte sufletul se poate reîncarna?

...tabla Ouija provine din China, iar primele relatări despre aceasta datează din jurul anilor 1100, când era cunosută sub denumirea de fuji-planşeta de scris?

...tabla Ouija a fost foarte folosită în timpul Războiului de Secesiune din America, când familiile soldaţilor o utilizau în speranţa că vor afla veşti despre cei dispăruţi?

Mai multe