Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul mare praznic al anului
An de an, pe 29 august, creştinii îşi amintesc de patimile Sfântului Ioan, cel care l-a botezat în apa Iordanului peMântuitotul Iisus Hristos. Aceasta este şi cea din urmă sărbătoare mare a anului bisericesc, care se încheie odată cu ultima lună de vară.
Înaintemergătorul şi Botezătorul Mântuitorului,Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul,a fost un copil îndelung aşteptat de părinţi. Fiind bătrâni,Elisabeta şi preotul Zaharia nu mai sperau să aibă urmaşi.
Într-o bună zi,părintele a fost vestit de Arhanghelul Gavriil că va avea un fiu şi că-l va numi Ioan. Bătrânul nu a crezut cele anunţate şi a fost pedepsit să rămână mut până la naşterea pruncului. Stă scris în Sfânta Scriptură că,la apropierea mamei sale de Fecioara Maria,pruncul Ioan a tresăltat în pântece,simţind prezenţa celei care-l purta pe Iisus.
Un model de pocăinţă
La maturitate,Ioan s-a retras în pustiu,postind şi rugându-se. În anul 29 î.Hr.,a mers în regiunea Iordanului,unde a predicat pocăinţa şi i-a botezat pe cei care veneau la el.
A vorbit mulţimilor despre venirea Mântuitorului,motiv pentru care este numit Înaintemergătorul lui Hristos:„Pregătiţi calea Domnului,drepte faceţi în loc neumblat cărările Dumnezeului nostru“. Nu cerea nimănui să facă mai mult decât putea:vameşilor care primeau mită,le spune să fie corecţi,iar ostaşilor,să se mulţumească cu leafa lor.
Totuşi,nefiind indulgent cu cei care păcătuiau,Sfântul Ioan a atras mânia regelui Irod,după ce acesta l-a mustrat că trăia în păcat cu Irodiada,soţia fratelui său. La ordinal regelui,Ioan a fost întemniţat. Irodiada şi-a îndemnat fiica,pe Salomeea,să-i promită lui Irod că va dansa la ospăţul dat în cinstea zilei lui de naştere dacă-i va fi adus capul Proorocului Ioan Botezătorul. În aceeaşi zi,Irod a poruncit ca sfântul să fie ucis şi i-a oferit Salomeei capul acestuia.
Moaştele venerate
Trupul sfântului a fost îngropat,la porunca Irodiadei,în curtea palatului său. Ştiind despre aceasta numai femeia economului lui Irod,Ioana,ea a dezgropat Capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim,pe Muntele Eleonului,pe locul unde astăzi se găseşte Mănăstirea rusească Sfântul Ioan Botezătorul. În acel loc şi-a făcut chilie un călugăr numit Inochentie.
Mare i-a fost mirarea când,săpând,a descoperit rămăşiţele lumeşti ale sfântului. La rândul său,când a presimţit că i se apropie sfârşitul,le-a îngropat. În vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena,Sfântul Ioan s-a arătat în visul a doi monahi şi le-a arătat unde se află capul său.
Aşa a fost aflat capul,pentru a doua oară,urmând să fie ascuns din nou de monahul Eustatie. Pentru ultima oară,a fost regăsit de câţiva călugări care săpau la temelia unei biserici. Abia în anul 453,moaştele au fost aşezate în biserica cetăţii Emesa din Siria.
Ştiai că...
...Sfântul Ioan era văr de gradul al doilea al Mântuitorului Hristos? Mama sa,Elisabeta,era rudă cu părinţii Fecioarei Maria,Ioachim şi Ana.
... în anul 1204,cruciaţii,ajunşi la Biserica Sfântului Ioan din Constantinopol,au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi au adus-o în Franţa,la Amiens? Moaştele se găsesc şi azi în catedrala oraşului.
…pe 29 august,pentru a nu atrage mânia lui Dumnezeu,e bine să amâni treburile casnice pentru altă zi? E bine păstrezi două tradiţii vechi:să nu foloseşti cuţitul şi să nu mănânci pepene sau varză a căror formă aminteşte de forma capului.
Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul
„Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul,după datorita mulţumire,pe tine apărătorul şi fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm,cel ce ai îndrăznire către Domnul,din toate nevoile ne slobozeşte pe noi ca să-ţi cântăm:Bucură-te,sfinte Ioane,preacinstite Înaintemergătorule!“ (Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul,Condacul 1)