Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae

5 decembrie 2016   Spiritualitate

Sfântul Nicolae este sărbătorit în data de 6 ianuarie, iar în ajunul sărbătorii, se spune că la cei mici vine Moş Nicolae care le pune în ghetuţe dulciuri sau o nuieluşă, în funcţie de cât de cuminţi au fost.

Sfântul Ierarh Nicolae,arhiepiscopul Myrei,a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea,fiind crescut într-o familie de creştini bogaţi,în spiritul milosteniei şi al bunătăţii. De aceea,Sfântul Nicolae a împărţit întreaga avere nevoiaşilor.

Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae. Nuieluşa

Sfântul Nicolae,episcop de Myra,i-a dat o palmă ereticului Arie,care îndrăznise a huli cele bisericeşti. Astfel,plecând de la acest fapt,a rămas în tradiţie că,celor neascultători,Moş Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuţe,ci o nuieluşă din ram de măr. Totuşi,dacă nuieluşa primită de copil,pusă în apă fiind,înfloreşte până de Crăciun,înseamnă că Sfântul l-a iertat,iar dacă nu,supărarea lui Nicolae este mult prea mare. Copiii care au greşit anul acesta,pot primi cadouri anul care vine,dacă îşi schimbă comportamentul în bine.

Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae,în cultura românească

· La români,Sfântul Nicolae vine călare pe un cal alb,fiind un prevestitor al iernii şi al zăpezii ce va cădea în luna decembrie. În seara de 5 spre 6 decembrie,copiii din toată lumea îşi lustruiesc ghetuţele şi le aşează la geam,acolo unde urmează să vină Moş Nicolae să le pună câte ceva,după bunătatea sufletului fiecăruia.

· În unele zonedin ţară,copiii lasă pe pervaz apă şi morcovi pentru calul Moşului.

· La copiii cuminţi,tot Moş Nicolae este cel care le împodobeşte bradul cu dulciuri şi beteală şi le aprinde luminiţele.

Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae,în lume

· În Germania,Franţa şi Olanda,ziua de 6 decembrie este o sărbătoare a faptelor de milostenie,când sunt oferite cadouri copiilor şi săracilor.

· În unele culturi,Moş Nicolae are şi un însoţitor,dar nu este dintre cei mai simpatici companioni,în unele cazuri acesta luând chiar chipul celui rău.

· În Olanda,Sfântul Ierarh are o carte mare,din care află cum s-au purtat cei mici în timpul anului.

· În Ghana,moşul care aduce daruri vine din jungla,iar până în Hawai ajunge cu barca. Totodată,pentru copiii din Polonia,darurile vin de la stele,în timp ce ungurii spun că ceea ce primesc juniorii în noaptea de 5 spre 6 decembrie este adus de îngeri.

Mai multe