Vestitorii naşterii lui Iisus

24 decembrie 2015   Spiritualitate

Se spune că, acum mai bine de 2.000 de ani, pe cer a apărut o stea albă, care lumina bolta cerească cu strălucirea sa. Privind-o, trei magi din colţuri diferite ale lumii au înţeles că ea vesteşte venirea pe lume a Mântuitorului. S-au încărcat cu daruri şi au plecat la drum, călăuziţi de Steaua de la Betleem.

În Evanghelia apostolului Matei sunt scrise împrejurările naşterii lui Iisus Hristos. În acea vreme,împăratul Irod a ordonat un recensământ al populaţiei. Fecioara Maria şi Iosif au plecat spre Betleem,cetatea lor natală,însă,odată ajunşi,nu au găsit adăpost decât într-un staul pentru vite,deoarece toate odăile de la hanuri erau deja ocupate. Acolo a văzut lumina zilei Fiul lui Dumnezeu,vegheat de animale şi de cei trei magi.

Legenda magilor

Magii erau cunoscuţi ca învăţaţi ai acelor vremuri,oameni care citeau în stele şi vorbeau limbi străine. Se spune că steaua a apărut la hotarele Imperiului Roman,iar primul care a văzut-o a fost magul Gaşpar. Acesta ar fi venit tocmai din India şi în drumul său spre Betleem l-a luat şi pe magul Melchior,care locuia pe tărâmul Pakistanului de astăzi. În timpul călătoriei lor l-au întâlnit pe Baltazar,care zărise steaua tocmai din Bagdad. Aceştia au călătorit multe zile şi nopţi,călăuziţi de stea,care nu-i părăsea nici atunci când făceau popas.

Popas la ieslea Mântuitorului

Când au ajuns la Ierusalim magii nu au mai văut steaua,aşa că au poposit pentru prima dată la palatul regelui Irod. Aşa regele a aflat de profeţia venirii pe lume a Izbăvitorului. Cuprins de teamă că va fi înlăturat de la tron,el i-a rugat pe magi să-l vestească atunci când vor găsi pruncul spunând că vrea să-l cinstească,fiind hotărât în sinea lui să-l omoare. După ce au ieşit din palat steaua a reapărut pe bolta cerească şi magii au plecat din nou la drum,dar şi-au dat seama de greşeala comisă şi de faptul că i-au pus viaţa în pericol Mântuitorului. Au ajuns la staul,unde l-au găsit pe Fiul Domnului şi i-au oferit daruri de preţ:aur,smirnă şi tămâie. Pe drumul de întoarcere,ei nu au mai trecut pe la regele Irod,preferând să o ia pe altă cale.

Obiceiul de a face cadouri celor dragi în ziua de Crăciun provine de la darurile pe care magii i le-au făcut lui Iisus.

Semnificaţia darurilor

Darurile aduse de magi lui Iisus nu au fost întâmplătoare. Aurul era simbolul regalităţii,tămâia reprezenta recunoaşterea lui ca fiu a Lui Dumnezeu,iar mirul întărea legătura Sa cu viaţa pământeană şi faptul că era muritor. În evanghelia armeană,cei trei magi erau de fapt trei regi:Melkon era regale Persiei,Gaspar al Indiei,iar Baltazar,regele Arabiei.

Mai multe