VIDEO O bunică de 75 de ani s-a apucat de box pentru a face knockout simptomele Parkinson. A reuşit?

27 mai 2021   Spiritualitate

Nancy Van Der Stracten a aflat că boxul fără contact poate încetini evoluţia bolii degenerative şi, din acel moment, este nelipsită din sala de sport.

Cei mai mulţi membrii ai unei săli de sport din Turcia s-au mirat când au văzut o femeie de 75 de ani intrând şi începând să se antreneze. Bunicuţa, care venise pregătită cu o pereche de mănuşi noi-nouţe şi nişte pantofi sport mov, nu s-a lăsat intimidată de privirile celor din jur şi a intrat direct în ringul de box. Femeia avea un motiv întemeiat să se apuce de asemenea sport – îşi propusese să estompeze, pe cât posibil, simptomele severe ale Parkinson-ului cu care fusese diagnosticată în urmă cu şase ani.

Conform celor relatate de Reuters, Nancy este un designer de mobilă şi pictoriţă, care a descoperit beneficiile boxului fără contact de curând. Bunica este o belgiancă stabilită în Turcia, care locuieşte în Antalya de mai bine de 15 ani, şi care a aflat de avantajele boxului non-contact în timp ce se documenta despre boala cu care fusese diagnosticată. Din acel moment, Nancy se antrenează la sală de trei ori pe săptămână. Dar cu ce rezultat?

„Nu mă vindecă de Parkinson. Parkinson este o boală degenerativă. Nu dispare niciodată, dar îi poţi încetini evoluţia”, susţine aceasta cu convingere.

În timpul practicării boxului fără contact, nu rişti să primeşti pumni, să te răneşti sau să suferi vreo traumă craniană. Femeie de 75 de ani se concentrează, în ringul de box, pe mişcările pe care le face şi pe ritmul lor. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi sportivi de la sală – care o alintă deja mătuşica Naciye – bunicuţa are doar atât de spus: „Dacă ai peste 50 de ani, toţi se uită ciudat la tine, pentru că nu-şi dau seama ce vrei să faci. Însă turcii sunt oameni cumsecade, mă lasă să-mi văd de treaba mea, nu mă fac să cred că-i încurc cu ceva.”

Parkinson este o boală neurodegenerativă care progresează, nu poate fi oprită din evoluţie, şi a cărei cauză este necunoscută. Ea poate provoca tremur şi rigiditate, făcând ca mersul şi vorbitul să devină dificile. Boala nu este fatală, însă complicaţiile ei pot fi destul de serioase.

„Studiile arată că boxul fără contact este benefic creierului şi poate fi eficient în cazul celor care suferă de Parkinson”, a dezvăluit neurologul Geysu Karlikaya, de la spitalul Medicana din Istanbul. Karlikaya a adăugat că acest sport îmbunătăţeşte calitatea vieţii pentru astfel de pacienţi.

Nancy, care a descoperit că-i este mai uşor să facă simplele treburi gospodăreşti de când practică acest sport, a declarat următoarele: „Medicul mi-a spus, într-o bună zi, că n-am voie să tau degeaba. Mişcă-te, mişcă-te, mişcă-te! Şi acest sfat îl pot da şi eu tuturor. Ieşiţi din casă şi face orice sport doriţi!”

Alţi pacienţi, care suferă de Parkinson, sunt fostul boxer Muhammad Ali, care a primit diagnosticul în 1984, la trei ani de când se retrăsese din ringul de box, şi actorul Michael J. Fox, care n-avea mai mult de 37 de ani când au apărut primele simptome ale bolii.

Pentru a urmări antrenamentul bunicuţei de 75 de ani, dă click pe linkul de mai jos!

https://www.youtube.com/watch?v=_E2vKVvk4yU&t=89s

Foto - Shutterstock

Video - Youtube

Mai multe