Vinerea Mare: Obiceiuri şi tradiţii în această zi. Ce nu ai voie să faci

29 aprilie 2016   Spiritualitate

Vinerea Mare sau Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.

În această zi se face pomenire de sfintele,mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi,potrivit tradiţiei,este zi de post negru,adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiţiei,în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul,pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici,iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet,notează crestinortodox.ro.

Vinerea Mare este zi aliturgică,adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Din strămoşi se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul,mijlocul şi salele în cursul anului,iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

În acestă zi de vineri,seara,se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf,care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii,Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar,unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Mai multe