Studiu: Luna plină ne afectează somnul, însă oamenii de ştiinţă nu au descoperit în ce fel

28 ianuarie 2021   Dezvoltare personală

Conform unei cercetări recente, dormim mai puţin înainte şi în timpul nopţilor cu lună plină, iar oamenii de ştiinţă nu au aflat cum de este posibil acest lucru.

Experţii încă încearcă să înţeleagă de ce se produc modificări ale somnului. Există şi alte poveşti referitoare la luna plină, cum că ar exista o rată mai crescută a internărilor într-un centru de reabilitare mintală sau că ar exista un risc mai mare de a fi muşcat de un animal, scrie Healthline.com

Studiul recent care spune că ciclul lunar ar putea afecta somnul 

Un total de 98 de participanţi, din trei comunităţi indigene argentiniene, au trebuit să folosească monitoare la încheietura mâinii pentru ca cercetătorii să le poată monitoriza somnul. Dr. Horacio de la Iglesia, principalul cercetător şi profesor de biologie în cadrul Universităţii din Washington, a studiat viaţa acelor comunităţi în ultimii trei ani, observând că au diferite niveluri de acces la electricitate. O comunitate nu avea deloc, o alta avea o singură sursă, iar cea de-a treia avea acces complet. 

Cercetătorii au avut în vedere între unul şi două cicluri lunare, timp în care au adunat informaţii despre calitatea somnului la aproape 75% dintre participanţi. Oamenii de ştiinţă au descoperit că există aceleaşi modificări ale somnului pentru toate comunităţile pe măsură ce luna a progresat în ciclul său de 29,5 zile. În medie, oamenii s-au pus la somn mai târziu. Ulterior, specialiştii au analizat datele despre somn ale 464 de studenţi din zona Seattle. 

Cercetătorii au descoperit două lucruri despre somn 

Aceştia, deşi au emis ipoteza conform căreia somnul este perturbat în timpul lunii pline, au fost surprinşi de rezultatele analizei lor. În primul rând, nu s-a observat un disconfort maxim în timpul nopţilor cu lună plină, dar în schimb, s-a observat că cel mai scurt program de somn se întâmplă cu câteva nopţi înainte de apariţia lunii pline. În al doilea rând, efectele au fost resimţite de toate categoriile de persoane, indiferent de accesul lor la electricitate. 

Dr. Alex Dimitriu, medic psihiatru cu competenţă în somnologie, a explicat că efectele mai pregnante ale lunii, cu alte cuvinte lumina mai pronunţată, poate suprima eliberarea de melatonină (hormonul somnului) şi, astfel, va fi afectată durata somnului. Prin urmare, lumina indiferent dacă este naturală sau artificială poate avea un efect supresor asupra melatoninei. 

Studiul nu explică modul în care luna afectează somnul

Cercetătorul Horacio de la Iglesia este de părere că principala limitare a studiului este faptul că nu se poate stabili o cauză directă între faza lunii şi schimbările de somn. De fapt, acesta consideră că ciclul de atracţie gravitaţională asociat lunii îi poate predispune pe oameni să fie mult mai sensibili la efectele luminii. Dr. Steven H. Feinsilver, director al unui centru de somnologie din New York, spune că argumentul atracţiei gravitaţionale a lunii este prea greu de înţeles, mai ales că nu există momentan o dovadă cunoscută pentru asta. 

În concluzie, medicul psihiatru cu competenţă în somnologie, dr. Dimitriu, a mai spus că o pierdere de somn de 20-30 de minute este, în general, bine tolerată de către persoanele care dorm, în medie, 7-8 ore pe noapte. În schimb, poate deveni problematic pentru cei care dorm mult mai puţin. 

Mai multe