Te poate ajuta dieta să previi cancerul? Iată ce alimente pot avea efect protector!
Hrana pe care o consumi influenţează riscul de apariţie a bolilor cronice precum cele de inimă, diabetul şi cancerul. Iată ce este bine să incluzi zilnic sau cât mai des în dietă!
Broccoli
În broccoli, specialiştii au identificat un compus, sulforafan, care s-a demonstrat că are proprietăţi anticancerigene. Într-unul dintre aceste studii clinice s-a observat că sulforafanul a redus mărimea şi numărul celulelor canceroase cu până la 75%. Acest compus, care este prezent şi în alte legume crucifere (varză, conopidă), este asociat şi cu un risc mai mic de apariţie a cencrului colorectal. Aşadar, consumă cel puţin o dată pe săptămână broccoli (este ideal să îl prepari termic cât mai puţin, pentru a nu-şi distruge substanţele protectoare).
Morcovii
Consumând cât mai des morcovi furnizezi organismului fibre şi compuşi cu rol antioxidant, printre care betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A, importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi a celulelor. Totodată, morcovii conţin şi un compus (luteolină), un flavonoid cu acţiune antioxidantă, antiinflamatoare şi anticancer.
Roşiile
Sursă de vitamine (A şi C) şi de minerale (potasiu), roşiile mai au în componenţă o substanţă valoroasă: licopenul, pigment care le dă culoarea specifică. Totodată, licopenul are şi virtuţi antitumorale. Mai multe studii au arătat că licopenul poate avea acţiune anticancerigenă. Creşte aportul de roşii adăugându-le în salate, în sandvişuri şi în sosuri.
Usturoiul
Principalul compus al usturoiului, alicina, a arătat, în cadrul unor cercetări, că poate distruge celulele maligne. Într-un studiu la care au participat peste 540.000 de persoane, s-a constatat că voluntarii care au consumat frecvent usturoi şi ceapă au avut un risc mai mic de a face cancer de stomac decât cei care le-au inclus mai rar în dietă.
Peştele gras
Acizii graşi Omega-3 prezenţi în peştele gras au efect protector contra cancerului de sân, însă această acţiune nu s-a observat şi în cazul administrării de suplimente cu acest compus. Potrivit unor specialişti, efectul protector al peştelui gras este valabil la persoanele care adoptă o dietă de tip mediteraneean. Alege sardinele, pentru că, în comparaţie cu alt tip de peşte gras, sunt mai puţin contaminate cu metale grele. În plus, peştele gras este şi sursă de vitamina D, care poate proteja de cancer.
Citricele
Consumul de alimente precum lămâile, portocalele şi grepfrutul este asociat cu un risc mai mic de apariţie a cancerului. Astfel, s-a observat că persoanele care includ citricele frecvent în dietă îşi reduc probabilitatea de apariţie a cancerului din sfera digestivă şi pulmonară. O trecere în revistă a 9 studii a arătat că un consum regulat de citrice oferă protecţie contra cancerului pancreatic. De asemenea, persoane care consumă cel puţin 3 porţii de citrice pe săptămână au un risc cu 28% mai mic de a face cancer de stomac.
Uleiul de măsline
Persoanele cu dietă mediteraneeană, care include consumul de fructe, legume, peşte, cereale integrale şi ulei de măsline, sunt mai ferite de bolile cardiovasculare şi de cancer. Studiile au arătat că persoanele care au un regim de tip mediteraneean au un risc cu 15% mai mici de a face cancer.