5 fraze simple care îţi pot salva relaţia de cuplu. Ce nevoie are partenerul să audă de la tine?

29 iunie 2020   Dragoste și sex

Cuvintele au o încărcătură puternică, iar cele mai potrivite dintre ele pot salva inclusiv o relaţie de cuplu, mai ales dacă atât tu, cât şi partenerul tău aţi uitat să mai staţi de vorbă unul cu celălalt în mod sincer şi deschis.

Potrivit PsychologyToday.com, tu şi partenerul de cuplu ar trebui să vă spuneţi mai des următoarele fraze cu impact pozitiv: 

„Te aud / Te ascult”

Fiecare dintre noi merită auzit, ascultat. Chiar dacă s-ar putea să asculţi ce spune partenerul tău, el s-ar putea să se întrebe dacă asculţi, cu adevărat, ceea ce îţi zice, dacă are vreun sens pentru tine. De aceea, această frază foarte simplă poate ajuta în orice discuţie, chiar şi în orice fel de relaţie. Chiar dacă nu sunteţi de acord cu ceva, spunând replica asta, vă va ajuta să reduceţi mai mult atmosfera tensionată dintre voi. De altfel, partenerul tău va aprecia faptul îl asculţi şi că depui efort pentru a înţelege mai bine punctul în care încearcă să ajungă.

„Îţi respect părerea chiar şi atunci când nu sunt de acord cu ea” 

RESPECTUL este unul dintre temeliile de bază ale oricărei relaţii, romantice sau nu. Când îi spui asta cu voce tare partenerului tău, se va simţi din nou, ascultat, auzit. Orice persoană are dreptul să-şi exprime nevoile, părerile, sentimentele. Chiar dacă nu eşti de acord câteodată cu ceea ce spune partenerul tău, cu timpul veţi învăţa cum să vă apreciaţi sau toleraţi mai bine diferenţele dintre voi. 

„Să găsim o cale de mijloc care să funcţioneze pentru amândoi”

Discutaţi mereu despre ceea ce contează cel mai mult pentru fiecare dintre voi. Astfel, atunci când apar neînţelegeri / dezaprobări în legătură cu o decizie, puteţi sta de vorbă pentru a vedea o cale de mijloc. De exemplu, dacă partenerul tău adoră să călătorească, dar tu nu o faci, propuneţi să mergeţi împreună măcar o dată sau de două ori pe an. În rest, partenerul tău poate face excursii de unul singur, de grup sau împreună cu prietenii. 

Dacă eşti mai sociabil/ă decât partenerul tău, roagă-l pe celălalt să vină cu tine la un anumit număr de evenimente sociale, în timp ce pentru restul te duci fie pe cont propriu, fie cu prieteni, cunoştinţe. S-ar putea să-ţi faci prieteni noi şi să nu simţi presiunea pe care trebuie să o laşi pentru că partenerul tău nu a vrut să vină. Acordaţi-vă atenţie şi răbdare fiecăruia dintre voi, dar mai ales spaţiul necesar pentru a vă împlini nevoile.

„Sunt recunoscător/oare pentru că (...)” 

De exemplu, sunt recunoscător/oare că ai făcut cina în seara asta când eram prea obosit/ă. Sunt recunoscător/oare că ai ascultat preocupările mele despre muncă. Sunt recunoscător/oare că eşti în viaţa mea, pentru că mă faci să mă simt iubit/ă / în siguranţă / apreciat/ă. 

Aminteşte-ţi să faci asta din când în când sau chiar zilnic. În timpul discuţiei cu partenerul, spune-i câteva lucruri pentru care i-ai fost recunoscător/oare în acea zi. Recunoştinţa şi sinceritatea nu produc decât efecte pozitive în orice relaţie. 

„Te susţin / Sunt aici lângă tine”

Poate o să ţi se pară ciudată sau şocantă următoarea frază, dar reţine că nimeni nu este obligat să te susţină. În afară de afecţiune, de iubire, nimeni nu este dator să-ţi dea nimic. Odată ce ştii asta, nu te vei supăra atunci când partenerul tău nu va fi de acord cu tine în orice situaţie. În relaţie, totul este cu urcuşuri şi coborâşuri. În cazul acesta, nu vorbim despre extreme: când partenerul nu îţi acordă niciodată sprijin, ba mai mult pare că este împotriva ta mereu şi, a doua extremă, întotdeauna partenerul tău este de acord cu tine, este dependent de tine şi nu are o viziune proprie, separată de a ta. Susţinerea partenerului nu se referă neapărat la ideea că trebuie să-l ajuţi să-şi atingă visul, ci se poate referi şi la sprijinul emoţional. 

FOTO Shutterstock.com 

Mai multe