5 obiceiuri care îţi pot distruge căsnicia

5 iulie 2020   Dragoste și sex

Un mariaj de succes este o luptă continuă. O luptă în care soţii şi partenerii trebuie să-şi dorească să fie de aceeaşi parte a baricadei, să construiască mai mult decât să dărâme. Căsniciile moderne sunt mult mai şubrede decât cele de pe vremea părinţilor sau a bunicilor noştri, pentru simplul fapt că provocările de azi sunt noi şi mult mai atractive.

Despre o relaţie de succes se pot scrie tratate, la fel şi despre greşelile care duc la ruperea ei. Noi am identi-ficat în articolul de mai jos cinci dintre cele mai comune probleme care apar între soţi, cele mai periculoase pentru stabilitatea uniunii lor.

1. Dependenţele de orice fel

Că vorbim de telefon, de reţele de socializare, de jocuri, de alcool, de stupefiante, de pariuri sau chiar de job, toate aceste vicii pot dezmembra chiar şi cel mai solid mariaj. Dependenţa este un lucru atât de serios, încât îl simţi ca şi cum ar fi al treilea membru al relaţiei. Dacă persoana dependentă ajunge să se simtă ca şi cum şi-ar înşela partenerul când este prins în viciul ei, atunci acesta este un semnal de alarmă.

Dependenţele sunt puternice şi periculoase, iar primul pas către vindecare constă în recunoaşterea faptului că ai o problemă, urmând, apoi, disponibilitatea de a cere ajutor şi de a urma un tratament eficient. Dacă eşti în poziţia jumătăţii care este victima comportamentului vicios al soţului sau soţiei, ai nevoie de multă răbdare şi hotărâre, pentru a nu cădea în plasa impulsului de a-ţi părăsi partenerul pe motiv că te neglijează. Comunicarea pe un ton liniştit, dar ferm, poate face minuni.

2. Certurile înlocuiesc comunicarea

Una dintre greşelile pe care le fac frecvent cuplurile este să-şi ascundă frustrările până în momentul în care el şi ea devin nişte bombe cu ceas şi explodează în certuri groaznice. Dacă mai toate conversaţiile voastre tind să se termine în felul acesta, e clar că nu există o comunicare sănătoasă. Ce înseamnă asta? Să ceri ceea ce ai nevoie, să discuţi ceea ce te nemulţumeşte şi să nu ai pretenţia ca partenerul de cuplu să-ţi citească gândurile.

În primul rând, o comunicare ca la carte se face folosind persoana I şi nu a II-a singular, în sensul că nu trebuie să dai vina pe el/ea, ci să îi mărturiseşti ce simţi şi îţi doreşti tu. Femeilor, în special, le este destul de greu să exprime ceea ce doresc de la partenerul lor, o greşeală care, în timp, duce la şubrezirea mariajului.

Mai multe