5 obiceiuri pe care le au în comun cei care nu sunt de încredere. Ocoleşte-i dacă le observi!

13 noiembrie 2020   Dragoste și sex

Sinceritatea este cea mai bună alegere pentru a clădi relaţii de durată, dar cum îţi dai seama că şi cel din faţa ta este demn de încredere? Te poţi ghida după câteva obiceiuri pe care le au în general oamenii lipsiţi de onestitate.

Nu doar faptul că nu se ţin de cuvânt poate devoala o persoană în care n-ar trebui să ai încredere. Mai sunt şi alte moduri prin care poţi să detectezi lipsa de sinceritate a celor pe care îi cunoşti de puţin timp. Pune preţ pe prima impresie, pe ceea ce-ţi transmite limbajul corporal. Odată ce ţi se pare că este ceva în neregulă, stabileşte dacă te simţi în nesiguranţă sau inconfortabil.

E un test simplu care îţi va spune dacă merită să investeşti timp şi energie în relaţia cu acea persoană sau să te îndepărtezi de ea pur şi simplu. Un alt mod de a-i testa sinceritatea şi bunătatea este să întrebi ce n-a mers într-o relaţie pe care a încheiat-o recent. Dacă te va face să te simţi prost că ai întrebat în loc să răspundă, este mai bine să eviţi persoana respectivă.

Arată sau spun că n-au încredere în nimeni

Cei care nu sunt de încredere nu au încredere în alţii la rândul lor. Cu cât sunt mai suspectaţi de ceilalţi, cu atât comportamentul lor este mai nepotrivit. Vor acuza oameni nevinovaţi de comportamente pe care le au ei înşişi. Un exemplu este bărbatul care îşi acuză soţia că a înşelat, deşi el este cel care a trădat. Este şi cazul şefului care se teme că angajaţii îl vor înşela, pentru că, de fapt, el însuşi nu este onest şi îl înşeală pe patron.

Îţi invadează spaţiul personal

Pe lângă lipsa de încredere în ceilalţi, oamenii care nu sunt de încredere pot să-ţi invadeze fără remuşcări spaţiul personal. Te pot atinge într-un mod exagerat de familiar chiar dacă tocmai v-aţi cunoscut şi pot ignora faptul că te simţi inconfortabil din cauza asta. Este unul dintre cele mai periculoase comportamente, deoarece ei nu pot vedea durerea cuiva şi nu iau în calcul consecinţele acţiunilor lor.

Le lipseşte empatia

Empatia este o parte importantă a ascultării şi cunoaşterii unei alte persoane. Cu toate acestea, atunci când nu există empatie, acesta poate fi un semnal că trebuie să închei relaţia. Vei observa la cei care nu sunt empatici că ignoră disconfortul pe care-l ai în anumite situaţii şi că par că se bucură atunci când ai un necaz sau o durere. De pildă, o persoană care nu este de încredere poate să te întrerupă foarte des în timpul unei discuţii şi nu se opreşte atunci când îi arăţi că te deranjează.

Încalcă regulile şi depăşesc limitele impuse

Cu toate că pot trece drept nişte cetăţeni buni pentru cei care nu-i cunosc cu adevărat, îşi arată adevărata faţă atunci când sunt alături de prieteni, de familie sau de cei care le sunt subordonaţi. Au încredere că aceştia fie nu vor dori, fie nu vor îndrăzni să le dezvăluie intenţiile sau acţiunile prin care încalcă regulile impuse.

Aruncă mereu vina asupra altora, niciodată asupra sa

Caută să fii atent la cât de des îi învinovăţesc pe alţii pentru tot ce nu merge bine. Vorbele lor pot ascunde adevăratele victime ale abuzului lor şi trebuie să te asiguri că nu vei ajunge şi tu una dintre persoanele pe care vor arunca vina data viitoare când vor avea nevoie de un ţap ispăşitor sau de o portiţă de scăpare. Dacă acţionează cu amabilitate, apoi brusc îi agresează verbal pe ceilalţi şi se victimizează, este clar că trebuie să te detaşezi de aceste parsoane.

FOTO: Shutterstock

Mai multe