7 compromisuri de care să ţii cont în cuplu pentru a ajunge la un numitor comun

20 decembrie 2020   Dragoste și sex

Părerile şi nevoile diferite apar frecvent într-o relaţie şi pot duce la tensiuni nedorite. Iată cum poţi ajunge la un numitor comun cu partenerul, fără frustrări şi discuţii inutile!

Psihologii spun că, într-un cuplu, partenerii sunt dispuşi să se schimbe unul pentru celălalt doar în primii cinci ani. Dar, pentru a pune bazele unei relaţii armonioase şi longevive, e bine să învăţăm de la început cum să negociem cu partenerul. Şi, chiar dacă nu recunoaştem prea des, sunt o mulţime de situaţii în care apelăm la negociere, începând de la cum ne dorim să ne petrecem vacanţele şi până la ce pretenţii sexuale avem. Desigur, de multe ori, unul dintre parteneri tinde să cedeze mai mult, ceea ce, în timp, duce la frustrări, conflicte şi lezarea sentimentelor. Cum putem face compromisuri fără să ajungem la certuri şi resentimente?

Un compromis sănătos e acela în care ambii parteneri îşi spun punctul de vedere şi ajung la un rezultat satisfăcător pentru cuplu, nu doar pentru unul dintre ei. O relaţie sănătoasă e aceea în care fiecare este preocupat şi de nevoile celuilalt şi nu-şi impune voinţa cu orice preţ, doar pentru a-i arăta celuilalt că are dreptate. Importante devin deciziile luate împreună, de comun acord. Iată care sunt compromisurile pe care le poţi face în cuplu!

Activităţi comune vs. activităţi separate

Dacă tu simţi nevoia să fii mai mult singură sau ai tabieturile tale, iar partenerul vrea să faceţi totul împreună şi este foarte expansiv, cu siguranţă veţi avea parte de disensiuni. Şi asta pentru că fiecare se va simţi neînţeles sau neîmplinit. Dacă sunteţi dispuşi să negociaţi, ambii puteţi fi fericiţi. Trebuie doar să vă înţelegeţi unul altuia nevoile şi să vă întâlniţi undeva la mijloc, unde unul cedează o parte din independenţa sa, iar celălalt oferă spaţiu partenerului, axându-vă mai mult pe calitatea timpului petrecut împreună, decât pe cât de mult staţi unul cu celălalt. E firesc, până la urmă, să ai şi tu, şi el activităţi pe care să vreţi să le faceţi singuri. În aceeaşi măsură, însă, contează activităţile făcute împreună, care dau sens şi culoare relaţiei voastre.

Timpul petrecut cu familia

Într-o relaţie, inevitabil se ivesc situaţii în care familiile sau apropiaţii vă solicită prezenţa, cum ar fi de sărbători sau la aniversări, invitaţii care se pot suprapune, iar voi trebuie să alegeţi cărora dintre ele le daţi curs. Evident, nu-i puteţi mulţumi pe toţi şi asta poate da naştere altor discuţii sensibile. Există însă o soluţie! Puteţi planifica să vă petreceţi anumite sărbători cu o parte a familiei, iar restul cu celelalte rude sau cu prietenii. O altă variantă ar fi să deveniţi voi gazde şi să-i reuniţi pe toţi într-un singur loc.

Echilibrul în viaţa sexuală

Intimitatea este unul dintre cele mai delicate subiecte, mai ales că partenerii pot avea nevoi diferite sau păreri divergente despre cât de des ar trebui să faceţi sex. La fel ca timpul petrecut împreună, şi aici ţine mai mult de calitatea vieţii sexuale, dar e bine să discutaţi deschis despre ce aşteptări are fiecare şi să încercaţi să veniţi unul în întâmpinarea nevoilor celuilalt. Dacă, totuşi, nemulţumirile persistă, nu ar fi rău să apelaţi la consultanţi specializaţi în terapia de cuplu.

Dovezi de dragoste

Cu toţii ne dorim să primim certitudini în amor, dar nu toţi suntem romantici şi nici nu ne putem exprima în acelaşi fel sentimentele. Unii sunt mai sentimentali, oferind flori, cadouri, lăsând mesaje şi având gesturi foarte afectuoase. Alţii sunt mai pragmatici, mizând pe fapte şi respect şi considerând că „se înţelege de la sine“. Pentru a evita situaţiile în care unul se simte neglijat, iar celălalt agasat, e bine să tranşaţi acest aspect încă de la început. Îţi place să fii mângâiat? Dar tu îi faci mici surprize, la rândul tău? Indiferent de felul în care decideţi să vă manifestaţi dragostea, în esenţă mesajul trebuie să fie unul de preţuire.

Planuri de vacanţă

Cel mai adesea, negocierile în cuplu, mai ales la cele nou-formate, se duc pe acest teren: Unde mergem? Împreună cu cine mai mergem? Va fi o vacanţă relaxantă sau activă? Cât suntem dispuşi să cheltuim? Dacă dorinţele voastre se bat cap în cap, psihologii vin cu o soluţie interesantă: şi tu, şi el faceţi câte o listă cu toate experienţele pe care doriţi să le aveţi, după care confruntaţi-le. Pentru fiecare lucru pe care îl adaugi nou pe lista ta, partenerul tău ar trebui să adauge un obiectiv al tău. Iar, în final, ar trebui ca amândoi să vă bifaţi nu doar propriile dorinţe, ci să căpătaţi şi experienţe noi.

Temperament

De cele mai multe ori, discuţiile apar pentru că suntem firi diferite sau vedem altfel decât celălalt lucrurile, deci şi felul în care conducem discuţia poate diferi. Dacă tu simţi nevoia să dezbaţi îndelung o problemă, iar celălalt preferă s-o treacă sub preş, e clar că nu veţi ajunge uşor la un rezultat satisfăcător. Pentru asta ar trebui ca fiecare să încerce să vadă problema şi din perspectiva celuilalt şi să-şi prezinte argumentele. În timp, astfel de negocieri modelează temperamentele şi le aduce spre un numitor comun.

Discuţiile despre bani

Când doi oameni decid să trăiască împreună, e important să discute despre cum îşi vor gestiona cheltuielile. Când vine vorba despre plata chiriei, a utilităţilor, a alimentelor şi a altor facturi, ambii parteneri trebuie să contribuie, fără ca unul să se simtă suprasolicitat. Fiecare situaţie este unică şi de cele mai multe ori veniturile diferă, de aceea e foarte important să se ajungă la un compromis şi în acest caz.

FOTO Shutterstock.com 

Mai multe