Abstinenţa prelungeşte viaţa? Ce se întâmplă în corp dacă nu faci dragoste mult timp

22 iunie 2020   Dragoste și sex

Decizia de a evita contactele sexuale poate avea legătură cu o disfuncţionalitate genitală, dar poate fi pur şi simplu o alegere personală, radicală. Indiferent care este motivul, abstinenţa poate avea urmări asupra corpului, pe care trebuie să le ştii.

Este cunoscut faptul că activitatea sexuală, atât la bărbaţi, cât şi la femei aduce numeroase beneficii pentru organism. Printre ele se numără efectele pozitive asupra creierului (previne bolile mintale, cum este Alzheimer), inimii, şi unele studii arată că o viaţă sexuală regulată poate inhiba dezvoltarea cancerul de prostată ori a cancerului la sân. Mai mult decât atât, momentele intime cresc nivelurile de dopamină şi serotonină n corp şi induc o stare de recompensă şi fericire. Toate acestea îmbunătăţesc sănătatea şi prelungesc viaţa. Dacă optezi pentru abstinenţă, mai ales dacă eşti femeie, trebuie să ştii ce ţi se poate întâmpla.

Îţi scade rezistenţa la boli

Studiile în domeniu arată că activitatea sexuală regulată contribuie pozitiv la sănătatea sistemului imunitar. Prin urmare, dacă nu mai faci dragoste, nu mai beneficiezi de proprietăţile pozitive asupra imunităţii, iar aceasta devine vulnerabilă în faţa bolilor şi a infecţiilor.

Libidoul are de suferit

Experţii în domeniu sunt împărţiţi în două tabere când vine vorba despre acest efect. Unii spun că trebuie să ai o viaţă sexuală activă ca să menţii libidoul la cote ridicate. Aceştia cred că atunci când renunţi să mai faci dragoste, apetitul pentru sex scade şi nu mai “răspunde” când ai activitate sexuală. Cealaltă tabără de experţi susţine că apetitul sexual creşte în perioada abstinenţei, pentru că intervine “dorul” de a face dragoste. Până la urmă, scăderea şi creşterea libidoului depind de fiecare persoană în parte, respectiv de stilul său de viaţă.

Elasticitatea vaginului se reduce

Mitul care spune că vaginul devine mai elastic în funcţie de numărul de parteneri intimi este demontat. Şi nici acela care sugerează că vaginul devine mai rigid dacă nu mai faci sex o perioadă nu este dovedit. E ca şi cum ai spune că himenul se regenerează dacă nu mai faci dragoste. Cu toate acestea, dacă nu sunt solicitate, ţesuturile vaginului îşi pierd obiceiul de a se relaxa după activitate şi rămân într-o uşoară stare de încordare. Nu-ţi face griji, odată ce îţi reiei viaţa sexuală, vaginul îşi recapătă funcţia elastică.

Creşte nivelul de stres

Cercetările în domeniu efectuate de experţi în sexualitate sugerează că persoanele care fac sex mai rar se confruntă cu o creştere a tensiunii arteriale atunci când înfruntă o situaţie stresantă. Abstinenţa la femei poate avea un impact negativ major asupra capacităţii de a depăşi momentele tensionate.

Dăunează inimii

De-a lungul timpului, au apărut numeroase dovezi care indică faptul că o viaţă sexuală activă este în strânsă legătură cu o sănătate mai bună a inimii. În urma activităţii intime, inima beneficiază de proprietăţi hormonale şi aerobice. Este lesne de înţeles ca pe perioada abstinenţei, inimii nu-i mai sunt furnizate beneficiile aferente sexului.

Scade riscul de boli cu transmitere sexuală şi afecţiuni urinare

Evident, unul dintre lucrurile pozitive de care poţi beneficia în urma unei astfel de decizii este că vei fi mai protejată de boli. Nu doar riscul pentru bolile cu transmitere sexuală scade, ci şi cel de a te îmbolnăvi din cauza bacteriilor de tipul E-Coli, care provoacă afecţiuni urinare.

Alterează activitatea neuronilor

Oamenii de ştiinţă cu specializare în domeniu au dovedit că sexul îmbunătăţeşte activitatea neuronilor. Abstinenţa, pe de altă parte, nu are niciun impact la nivelul creierului. Bine, dacă spui că nu mai faci sex, dar citeşti mai mult, atunci da, vorbim despre alte lucruri.

@shutterstock

Mai multe