Asocierea dintre simptomele neurologice ale COVID-19 şi riscul de deces. Ce au descoperit cercetătorii

13 mai 2021   Dragoste și sex

Persoanele cu COVID-19 care dezvoltă simptome neurologice au un risc de şase ori mai mare de deces, este concluzia unui studiu recent publicat în revista medicală JAMA Network Open.

Concluzia studiului coordonat de Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), este că 82% dintre pacienţii spitalizaţi au dezvoltat simptome neurologice variind de la dureri de cap şi până la pierderea mirosului sau gustului, ceea ce creşte de şase ori riscul de deces.

Pentru a ajunge la această concluzie au fost monitorizaţi 3.744 de adulţi internaţi cu COVID-19 din diverse instituţii spitaliceşti.

„Prezenţa oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului şi până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de şase ori mai mare de deces”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

S-a observat şi că persoanele cu boli neurologice preexistente (demenţă, migrene cronice) au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19.

Mai multe