Cât de eficientă este aspirina pentru pacienţii cu COVID-19. Ce arată un studiu recent

9 iunie 2021   Dragoste și sex

Administrarea aspirinei nu îmbunătăţeşte rata de supravieţuire a pacienţilor spitalizaţi infectaţi cu noul coronavirus, este concluzia unei cercetări recente.

Studiul Recovery efectuat de oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii Oxford a monitorizat în jur de 15.000 de pacienţi cu COVID-19 între noiembrie 2020 şi martie 2021. Specialiştii au analizat efectele aspirinei, medicament administrat pentru reducerea riscului de apariţie a cheagurilor de sânge. La pacienţii cu COVID-19 există un risc mare de formare a cheagurilor, mai ales la nivelul plămânilor.

Dintre persoanele monitorizate, 7.351 au primit 150 mg de aspirină zilnic, datele fiind comparate cu cele ale altor 7.541 de pacienţi care primeau doar tratament clasic, care nu includea acest medicament.

La finalul cercetării, nu au fost găsite dovezi care să arate că aspirina ar reduce riscul de mortalitate la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19.

Cu toate acestea, s-a observat că pacienţii care au primit aspirină au avut durată mai scurtă de spitalizare şi un procent uşor mai mare dintre ei au părăsit spitalul în viaţă după 28 de zile (75% comparativ cu 74%).

La fiecare 1.000 de pacienţi trataţi cu aspirină, cu şase pacienţi mai mult decât cei din grupul de control au experimentat evenimente hemoragice majore şi cu şase pacienţi mai puţin au experimentat evenimente tromboembolice, informează Agerpres.

Mai multe