Cât de sigure sunt bijuteriile pentru copii? Tipuri de bijuterii pentru copii, adecvate în funcţie de vârstă
Naşterea unui copil este un miracol şi un motiv de sărbătoare. Încă din vechime s-a transmis până la noi obiceiul de a întâmpina noua viaţă cu daruri, binecuvântări şi voie bună – pentru a atrage sorţi benefici de partea nou-născutului.
Ursitoarele, moaşa, „tribul” sau familia extinsă – toţi cei prezenţi la celebrarea sosirii bebeluşului, erau învestiţi cu datoria sacră de a sprijini familia şi de a proteja mica fiinţă pe drumul său.
De la ursitoare la familia extinsă: rolul lor alături de părinţi
Darurile oferite cu ocazia naşterii şi botezului simbolizau în plan fizic energia oferită nou-născutului de ursitoarele tribului său, fiind reprezentative pentru trăsăturile ursite acestuia. În orice epocă, urările de bine au fost însoţite de daruri – unele simbolice, iar altele cât se poate de materiale, sprijinind familia uneori chiar cu cele necesare traiului zilnic.
Tradiţia darului a trecut încet de la ursitoare către naşi, bunici, unchi, mătuşi, prieteni – păstrând intenţia originară de sprijin, celebrare şi protecţie pentru copil, dar îmbogăţindu-se cu rigorile prezentului privind siguranţa, calitatea, stilul.
Bijuterii pentru copii – siguranţa înainte de toate!
Bijuteriile pentru copii nu se abat de la principiile de mai sus, prin urmare, alegerea ar trebui să fie simplă dacă doreşti să joci rolul ursitoarei bune.
Părinţii sunt primul izvor de iubire al copilului şi cei dintâi gardieni ai siguranţei sale. Este indicat să testezi cu ei ideea de cadou, dar şi să ştii cum alegi o bijuterie sigură, în special pentru copiii sub 3 ani:
- Este uşoară şi confortabilă;
- Este non-alergică;
- Nu are componente ce se pot desprinde;
- Are sistem de închidere sigur şi comod;
- Producătorul respectă normele de siguranţă, adecvate vârstei.
Bijuteriile potrivite în funcţie de vârsta copilului: cum le alegi şi de ce să ţii cont
Dacă alegi o bijuterie pentru copil, va trebui în primul rând să fii atent la material. Optează pentru metale preţioase – aur de 14k, 18k, argint, platină, cu finisaje de calitate, prietenoase şi confortabile: pe lângă faptul că reduci riscul de alergii, te asiguri astfel că oferi deopotrivă un simbol şi un obiect trainic şi valoros.
În funcţie de ocazie şi de vârsta copilului, iată cum alegi bijuteria potrivită:
Bijuterii potrivite încă de la naştere sau botez
- Brăţări: deopotrivă potrivite pentru fete şi băieţi, au avantajul că pot fi personalizate cu mesaj, iar unele pot „creşte” odată cu copilul prin adăugarea de zale, închizători, talismane, şnururi. Ia în calcul siguranţa închizătorii şi evită în mod absolut modelele cu componente mici, pietricele, biluţe sau zale tăioase. Cele mai potrivite acum sunt micile brăţări cu talismane plate, cu şnur sau margini rotunjite şi fixe pe încheietură;
- Cercei: aproape fără greş, cerceii sunt prima bijuterie a unei fete. Orientează-te pentru sisteme de închidere cu tortiţă sau filet şi ia în calcul confortul. Alege cercei din aur alb, galben, roz sau din platină – cu diamante sau pietre preţioase, ori cu simpatice zirconii multicolore. Ia în calcul că primii cercei ai unei fete pot fi reinventaţi drept eleganţii stud vintage pentru majorat, sau delicatele tortiţe din ziua nunţii, creând miraculos o punte între prezent, trecut şi viitor.
- Miniaturi din aur/ argint: linguriţă, pieptăn, casetă, zornăitoare, simboluri pentru pasiuni şi hobby-uri – foarte repede, cel mic le va descoperi fascinat drept jucării preţioase vorbindu-i despre sine. Miniaturile aduc poate cel mai clar în prezent tradiţia şi energia bună a ursitoarelor – profeţind calităţi, torcând talente şi păstrând legătura cu primele amintiri. Miniaturile le poţi învesti simbolic prin gravură sau le poţi dărui ca atare pentru ceea ce reprezintă.
Bijuterii potrivite copiilor între 5 şi 10 ani
Păstrând criteriile de siguranţă şi calitate, de acum te poţi orienta spre orice model, în funcţie de inspiraţie şi micul destinatar. Este vremea pentru brăţări, ineluşe, lănţişoare şi cercei de aur pentru copii, îmbogăţite cu simboluri dedicate pasiunilor acestora. Motive florale, buburuze, pisicuţe, inimioare, fluturaşi – dar şi maşinute, supereroi sau modele abstracte îmbogăţite prin culoare – rolul bijuteriei la această vârstă este să vorbească jucăuş şi copilăresc despre personalitatea unică a celui sau celei care o poartă.
Fie că vor rămâne apoi amintiri în cutia de comori pentru a spune povestea altui junior din familie, fie că se vor regăsi transformate în viaţa de adult sau chiar vor contribui la primele economii, bijuteriile oferite la această vârstă vor păstra spiritual energia copilăriei fără griji.
Bijuteriile după 10 ani
Unii copii vor rămâne fermecaţi de bijuterii după această vârstă, iar alţii le vor redescoperi mai târziu. Oricum ar fi, un lucru este sigur: stilul şi moda devin de acum criteriul definitoriu de alegere. Bijuteria potrivită acum şi pe măsură ce se apropie de adolescenţă este aceea care îl (o) reprezintă acum.
Este posibil, ba chiar foarte probabil, să nu fii de acord cu ce îi place să poarte la această vârstă – va veni cu idei neobişnuite, va aprecia tinichelele, oripilându-te, sau va dori să testeze modele diferite de la o zi la alta. Pentru a nu da greş în alegere, ascultă-l vorbind despre pasiunile sale, observă accesoriile preferate de prieteni şi străduieşte-te să imprimi bijuteriei oferite o poveste „cool”.
Indiferent de vârsta copilului, sprijină-i dezvoltarea stilului propriu şi prin bijuterii. Educă-i gusturile pentru mai târziu, oferind exemplul personal şi ancorând poveşti, amintiri, planuri.
Nu în ultimul rând, aminteşte-ţi şi că: dacă din considerente sentimentale ori simbolice alegi să oferi copilului o bijuterie de adult, asigură-te că aceasta va fi purtată de mama sau tata, până când copilul va fi suficient de mare.
Sursă foto: Shutterstock