Cât de uşor poate ruina romantismul o poveste de dragoste modernă

17 iulie 2020   Dragoste și sex

Poveştile de dragoste se termină de obicei cu „Au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” când, de fapt, abia atunci începe totul. Dacă la începutul relaţiei romantismul pune lucrurile în mişcare, după căsătorie îţi poate face probleme.

Romantismul a devenit popular în secolul al XVIII-lea. Poeţi şi filosofi descriau dragostea ca fiind o emoţie intensă şi caracterizau căsătoria ca o stare de armonie şi fericire care durează toată viaţa. Noţiunea această a iubirii nu se mai poate aplica în zilele noastre, întrucât romantismul creează un ideal de neatins în realitate. Tocmai neputinţa de a atinge acest ideal duce la frustrări, nemulţumiri, certuri care erodează buna înţelegere şi dragostea care au sudat iniţial cuplul.

Căsătoria nu înseamnă o viaţă numai lapte şi miere

Relaţiile sunt complicate, nicidecum pline de pasiune şi entuziasm. În realitate, în cuplu ai parte de suişuri şi coborâşuri. Uneori totul pare perfect, este înţelegere şi te bucură tot ce face celălalt, alteori te confrunţi cu momente de nefericire, ţi se pare că nu te înţelege aşa de bine pe cât te-ai aşteptat. Nu înseamnă că nu sunteţi făcuţi unul pentru altul dacă nu sunteţi fericiţi tot timpul. Nimeni nu poate fi aşa la nesfârşit. Este important să găsiţi un echilibru şi să încercaţi zi de zi să construiţi împreună o relaţie reală şi autentică.

Nimeni nu-i perfect

Când iubeşti, îţi urci partenerul pe un piedestal. Ţi se pare că îţi intuieşte fiecare dorinţă, că este cu adevărat jumătatea ta. Odată cu trecerea anilor, relaţia se loveşte de probleme cotidiene, apare oboseala şi, treptat, partenerul nu­ mai este dispus să fie atent la nevoile tale sau gata să-ţi îndeplinească visurile. Toleranţa şi generozitatea savează relaţia ajunsă la acest nivel. Este o etapă în care observi toate defectele celui pe care îl vedeai perfect cândva. Alege să-l iubeşti aşa cum este, ca o fiinţă complexă, cu propriile dorinţe, nu desprinsă din romane sau filme.

Te poate face să crezi că el îţi citeşte gândurile

Gândind ca o persoană romantică, aşa cum procedează cele mai multe dintre noi femeile, partenerul are o capacitate înnăscută de a ne înţelege şi de a sta la dispoziţia noastră. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că oamenii sunt fiinţe complicate. Simţim şi gândim diferit, ba chiar facem eforturi în a ne pune de acord cu ceilalţi şi pentru a­-i înţelege. Intuiţia te ajută să faci tu primul pas şi să-i arăţi că-l înţelegi. În loc de a face reproşuri, spune ce simţi, ce ţi-ai dori. Îndrăzneşte să-i ceri să procedeze la fel.

@shutterstock

Mai multe