Ce este pansexualitatea şi cu ce este diferită de toate celelalte orientări sexuale

23 noiembrie 2020   Dragoste și sex

Nu este un clişeu, însă există persoane care plac pe toată lumea şi se consideră ca fiind pansexuale. Termenul poate părea nou pentru tine şi, pentru a nu crea confuzii, iată ce presupune această orientare sexuală.

Pansexualitatea este un termen folosit pentru a caracteriza persoanele care sunt atrase de ceilalţi, indiferent de sex sau de identitatea de gen. Prefixul “pan” vine din limba greacă, iar în traducere liberă înseamnă “totul”, de aici şi atracţia faţă de toate orientările sexuale. Încă din anul 1917, psihanalistul Sigmund Freud a adus în discuţie cuvântul “pansexualitate”, referindu-se mai degrabă la un instinct sexual ce, ulterior, determină un comportament. Semnificaţia termenului a fost actualizată de-a lungul deceniilor pentru a putea fi înţeleasă corect, aşa cum este acum. În plus, pansexualitatea nu se limitează doar la atracţia sexuală faţă de partener/ă, ci poate implica inclusiv romantism, intimitate.

Pansexualitatea nu este acelaşi lucru cu bisexualitatea 

Pentru pansexuali, sexul şi orientările diferite din jurul lor nu contează. În schimb, bisexualitatea se referă la atracţia faţă de propria identitate de gen, dar şi faţă de o alta sau de mai multe. Cu alte cuvinte, expresia “mai multe” nu include neapărat “toate” identităţile de gen, aşa cum se întâmplă în cazul pansexualităţii. 

Cum îşi trăiesc viaţa persoanele care se consideră pansexuale?

Chiar dacă un pansexual se simte atras faţă de toată lumea, asta nu înseamnă că este atras sexual faţă de toţi cei din jurul său ori că şi-ar dori să fie într-o relaţie cu aceştia. Dimpotrivă, persoanele care se consideră pansexuale îşi doresc, la rândul lor, o relaţie monogamă sau poligamă. Dacă preferinţele lor sunt multiple, asta nu înseamnă că nu ştiu ce îşi doresc sau că nu ştiu de cine să se îndrăgostească. 

Cum le povesteşti despre pansexualitate celor apropiaţi

Indiferent de orientarea ta sexuală, nu datorezi nimănui explicaţii cu privire la ceea ce simţi sau cum ai descoperit ceea ce simţi. Se poate să îţi doreşti să povesteşti despre pansexualitate cuiva apropiat, cum ar fi familia, prietenii sau chiar partenerul/a de cuplu. Probabil, vor avea nevoie să ştie ce poate defini pansexualitatea pentru că nu sunt familiarizaţi cu termenul.

În cazul partenerului/ei, explică-i faptul că pansexualitatea ar putea să-ţi afecteze sau nu relaţia de cuplu şi că ceea ce simţi nu este doar o fază trecătoare, ci face parte din tine. De altfel, te poţi regăsi de partea cealaltă, când cineva apropiat se identifică ca fiind pansexual. A face mărturisiri despre propria orientare sexuală poate fi un moment dificil sau nu, mai ales la început, când îşi dă seama de ceea ce simte. În acest caz, sprijinul tău va fi de mare ajutor. Oferă-i suport oricând îşi doreşte să aducă în discuţie pansexualitatea. 

FOTO Shutterstock.com 

Mai multe