Ce impact are masca facială de protecţie anti-COVID-19 asupra psihicului. Are legătură cu atractivitatea!

11 octombrie 2021   Dragoste și sex

Purtarea unei măşti faciale de protecţie împotriva COVID-19 are efecte adverse, cum ar fi respiraţie îngreunată, dar şi beneficii. Nu este vorba doar de faptul că împiedică răspândirea bolii. Potrivit unui studiu recent, efectuat de cercetătorii japonezi de la Universitatea Hokkaido, purtatul măştii a scos la iveală un impact surprinzător asupra psihicului.

„Deoarece impactul COVID-19 este atât de puternic, ne-am întrebat dacă purtarea măştii, care a devenit un comportament obişnuit, ne-ar modifica percepţia asupra atractivităţii‟, a declarat pentru PsyPost autorul studiului Jun Kawahara, profesor la Universitatea Hokkaido: „Ne-am gândit că ar fi interesant să comparăm datele actuale cu cele pe care le-am măsurat înainte de COVID-19‟.

Şi asta au şi făcut. Kawahara şi echipa Hokkaido au examinat rezultatele unui studiu din 2016, privind atractivitatea trăsăturilor feţei în timpul purtării măştii de protecţie; cu prilejul cercetării, au fost întrebaţi 202 femei şi 84 de bărbaţi japonezi dacă percep măştile ca o îmbunătăţire a aspectului chipului sau dacă sunt de părere că acestea alterează frumuseţea. Aceeaşi echipă a solicitat apoi unui număr de 153 de bărbaţi şi 133 de femei să răspundă pe acelaşi subiect, în contextul pandemiei de COVID-19. Chestionarea participanţilor s-a făcut din iunie până în decembrie 2020.

Procentul aproape că s-a dublat!

În experimentul iniţial, pre-pandemic, doar 44% dintre participanţi au spus că masca facială l-a făcut pe purtător mai atractiv. Procentul a crescut după COVID-19, astfel că acum, numărul celor care cred că masca facială creşte gradul de atractivitate a ajuns la 70%.

Cercetătorii din Hokkaido au efectuat apoi o serie de experimente bazate pe aspectul în spaţiul online, în intervalul 2020 – 2021, timp în care au solicitat participanţilor să evalueze atractivitatea a 66 de feţe tinere. Jumătate dintre feţe purta măşti, cealaltă jumătate, nu.

Pe baza răspunsurilor participanţilor, cercetătorii au concluzionat că „modularea atractivităţii prin purtarea măştii este legată de ocluzia caracteristicilor critice”. În esenţă: măştile au capacitatea de a „ascunde‟ trăsăturile feţelor mai puţin atractive din punct de vedere convenţional, dar în acelaşi timp, diminuează trăsăturile frumoase din punct de vedere convenţional.

@shutterstock

Mai multe