Cele mai ciudate obiceiuri ale marilor artişti şi scriitori ai lumii. Cum arăta o zi obişnuită din viaţa lor

6 octombrie 2020   Dragoste și sex

Colecţionarea de peruci, pasiunea pentru animale de companie, băutul exagerat de cafea, lipsa igienei personale, plimbările foarte lungi sau vorbitul cu pietre în gură - aceste rutine zilnice nu sunt desprinse din filme, ci din realitatea mai multor scriitori şi artişti celebri. Există o vorbă din popor şi anume „câte bordeie, atâtea obiceie”.

Bethoveen 

Ludwig Van Beethoven deseori număra obsesiv cele 60 de boabe de cafea la micul dejun şi obişnuia să stea câteva ore la birou înainte de a pleca într-o plimbare lungă. Micile excursii din mediul rural ar fi contribuit la stimularea creativităţii lui şi, în timp ce mergea, se oprea adesea pentru a-şi nota câteva note muzicale într-un caiet. Mai mult decât atât, putea fredona melodii în timp ce se îmbăia. 

Charles Dickens 

Cunoscutul autor al romanelor îndrăgite precum „Marile speranţe” şi „David Copperfield”, Charles Dickens (Foto 1 Galerie) a avut un program de lucru foarte strict, scriind între orele 9:00 şi 14:00, înainte de a pleca să se plimbe timp de trei ore. Trebuia să fie linişte în timpul programului de lucru, iar de pe birou nu-i lipseau cerneala, stilourile şi o mică colecţie de statuete pentru a-i spori creativitatea. Obişnuia să doarmă orientat spre partea de Nord, iar dacă se afla într-o cameră de hotel sau de pensiune, muta obiectele de mobilier astfel încât să aducă aminte de biroul său. 

Marcel Proust 

În timp ce îşi scria romanul „În căutarea timpului pierdut”, scriitorul francez Marcel Proust (Foto copertă) părea să-şi trăiască o mare parte din viaţă chiar în dormitor. De obicei, nu se trezea până la orele 15.00-16.00, moment în care lua masa cu cafea şi cornuri (adesea singura lui masă a zilei) şi inhala vapori din pulbere de tutun cu opiu, despre care credea că îi ameliora simptomele astmului. Scriitorul lucra din confortul patului, de obicei în timp ce era sprijinit pe mai multe perne pufoase. Chiar şi aşa, adesea se plângea de postura oarecum incomodă. 

Salvador Dali

Acesta a fost unul dintre maeştrii incontestabili ai suprarealismului. Pentru a-şi duce la bun sfârşit celebrele tablouri „Persistenţa memoriei” şi „Lebedele care reflectă elefanţii”, Salvador Dali avea nevoie de câteva trucuri. Unul dintre obiceiurile sale era să menţină o cheie deasupra unei tigăi în timp ce aţipea. Odată ce cheia scăpa din mâna lui, artistul se trezea brusc. Acela era un moment în care putea să-şi pună în picturile sale imaginile pe care le visase în acel timp scurt. O altă metodă era să mediteze asupra gândurilor ilogice pe care le avea şi astfel dând naştere unor tablouri bizare. 

Demostene 

Acesta era un om politic cunoscut pentru abilitatea sa de a vorbi fără efort, devenind astfel un orator profesionist. A petrecut ore întregi studiind retorica şi Dreptul şi învăţând de la un actor cum putea să-şi controleze mai bine gesturile corporale. Pentru a evita problemele de respiraţie sau de vorbire, omul politic obişnuia să vorbească cu pietricele în gură ori să-şi spună discursurile în timp ce alerga de-a lungul plajei, unde se auzeau valurile care se spărgeau de stânci. 

Lev Tolstoi

Gigantul literaturii ruse, Lev Tolstoi, nu numai că a scris cărţi exacte din punct de vedere istoric, dar el însuşi a devenit de o importanţă istorică. În ciuda faptului că provenea din cele mai înalte straturi ale societăţii, Tolstoi a început să pună la îndoială moralul lumii în care trăia şi a început să-şi urmeze propria cale. A devenit vegetarian, a început să urmeze o rutină zilnică viguroasă şi a renunţat la bogăţie. A început să poarte haine şi încălţăminte ţărăneşti, confecţionate de el însuşi. 

Michelangelo 

Michelangelo Buonarroti este artistul care a pictat Capela Sixtină a palatului papal din Vatican. Acesta obişnuia să doarmă cu hainele şi cizmele pe el, fără să le scoată zile în şir. A evitat să facă baie şi chiar l-a considerat un pericol pentru sănătate. A trăit totuşi până la 88 de ani.

Albert Camus 

Autorul secolului XX, Albert Camus a fost mult mai mult decât un intelectual elegant care obişnuia să fumeze. Avea inclusiv o pisică pe care a numit-o Ţigară (Cigarette). A fost un scriitor care a câştigat premiul Nobel, un filozof, un activist politic, un jurnalist, un iubitor de fotbal şi mai ales de animale. Când a vizitat oraşul New York, a ţinut să vină la Grădina Zoologică de 20 de ori.

Frida Kahlo

Excentrica artistă mexicană Frida Kahlo (Foto 2 Galerie) a avut o stare de sănătate precară în cea mai mare parte a vieţii sale. Ceea ce au făcut-o specială au fost dragostea pentru animale şi picturile. Avea multe animale de companie printre care câini, maimuţe, papagali, găini şi vrăbii. Avea chiar un pui de porc numit Granizo şi un vultur cu un nume uşor ciudat - Gertrudis Caca Blanca.

Andy Warhol 

Andy Warhol (Foto 3 Galerie), cunoscutul artist al curentului Pop Art din America, avea mare grijă de aspectul său şi, cel mai important, de coafura sa iconică. Acesta avea obiceiul de a colecţiona peruci, având în jur de 40 la număr.

FOTO Shutterstock.com / Profimedia

Mai multe