Chef Foa: „Meniul unui restaurant este, de fapt, o călătorie prin lume, printre gusturi şi printre oameni”
Îl cunoşti pe Florin Scripcă, alias chef Foa, de la apariţiile sale în emisiunile „MasterChef”, „Flavours, 3 bucătari”, dar şi „Cine-i chefu’?”. Şi-a perfecţionat munca în restaurante celebre din lume, iar acum, la cei 38 de ani, este implicat într-o afacere amplă şi de succes care include 13 restaurante de prânz, 11 cafenele, o divizie de catering şi o locaţie-concept.
Bucătăria, prin ochii unui copil curios
Pentru el, pasiunea a existat mereu, încă din copilărie. Preţ de o clipă, încă mai simte mirosul acela îmbietor al plăcintei cu mere şi al puiului fraged din cuptor. Mama lui obişnuia să facă numai bunătăţi de casă, iar de aici şi până la iubirea pentru bucătărie nu a fost decât un pas:
„Mama nu ne ducea la restaurante, căci nu-şi permitea, însă gătea în fiecare zi, iar treaba mea în această poveste era să fac piaţa. Când ajungeam acolo, pentru mine era o nebunie – iubeam zumzetul ăla, mirosul, aromele. Eram curios să ştiu tot despre tot – gustam din produsele expuse, puneam întrebări, voiam să înţeleg ce presupunea fiecare ingredient. Odată întors acasă, stăteam pe lângă mama în bucătărie, căci voiam să văd cum transforma ce luam eu de la piaţă. Curiozitatea asta mă împingea să ştiu totul – de la cumparaturi la gătit la pus pe farfurie, la mâncat, la asezonat”, povesteşte chef Foa. Nu doar el are o pasiune pentru gătit, ci şi fraţii lui, Daniel, cunoscut ca chef Shoo, şi Marius, fiind amândoi bucătari profesionişti.
Pe drumul către împlinirea visului
A renunţat să mai bată mingea în spatele blocului, aşadar, avea 18 ani când s-a angajat într-un restaurant italienesc, după absolvirea liceului. Patronul localului văzându-l pe tânărul Foa dornic să înveţe totul de la zero şi disponibil să înceapă munca oricând, l-a chemat în bucătăria restaurantului.
„La început am spălat oale, tigăi, frigidere, apoi am trecut la curăţat legume. Evoluasem deja (n.r. zâmbeşte). A urmat asezonarea salatelor, apoi am trecut la mâncare caldă şi tot aşa, până când am ajuns acolo unde visam când eram în bucătărie cu mama – să fac eu mâncarea şi cineva să se bucure de ea”, spune mândru Florin. Pentru el, meseria de bucătar a fost şi rămâne o vocaţie. A simţit chemarea artei culinare şi nu a făcut decât să o urmeze.
Chiar şi cei mai buni bucătari au o admiraţie pentru alţi cei mai buni bucătari.
Asta s-a întâmplat şi în cazul lui chef Foa care nu a ezitat la începuturile carierei sale să afle mai multe despre ce înseamnă să-ţi faci meseria în mod corect:
„Când eram mai tânăr aveam bucătari pe care îi urmăream. Nobuyuki <<Nobu>> Matsuhisa, un celebru bucătar japonez, Jamie Oliver, Ferran Adrià – fostul bucătarul şef al restaurantului elBulli din Roses din Costa Brava, unul dintre cei mai buni bucătari din lume. Pe vremea aceea le citeam cărţile, căci nu aveam internet la nivelul de acum. Documentarea însemna cărţi şi vacanţe sau diverse plecări, cum am avut eu plecările la firmele de catering din străinătate. Îmi amintesc că, pe vremea aia, când vedeam bucătarii cu piercinguri, cu păr lung sau cu dread-uri, nu înţelegeam cum de au voie să gătească aşa. Acum, parcă nu eşti bucătar dacă nu bifezi ceva de genul”, explică el.