Coronavirusul rezistă pe suprafeţe mai mult decât se credea. Ce arată cele mai recente cercetări

11 octombrie 2020   Dragoste și sex

Virusul responsabil pentru COVID-19 poate rămâne infecţios pe suprefeţe precum bancnote, ecranele telefoanelor şi pe oţelul inoxidabil timp de 28 de zile, spun cercetătorii, relatează BBC.

Cercetările Agenţiei Naţionale de Ştiinţă din Australia arată că SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19 poate supravieţui pe suprafeţe mai mult timp decât s-a crezut anterior.

Coronavirusul se transmite cel mai adesea prin tuse, strănut şi vorbit. Totodată, virusul poate să se răspândească şi prin particulele de aer, precum şi prin suprafeţele contaminare precum metalul sau plasticul. Studiile anterioare de laborator au descoperit că SARS-CoV-2 poate supravieţui pentru două sau trei zile pe bancnote şi sticlă şi până la şase zile pe plastic şi oţelul inoxidabil, deşi rezultatele variază.

Însă cel mai nou studiu de la Agenţia Naţională de Ştiinţă din Australia a descoperit că virusul era ”foarte puternic”, supravieţuind 28 de zile pe suprafeţe fine precum sticla ecranului telefonului, dar şi pe bancnotele din plastic şi hârtie, când sunt păstrate la 20 de grade Celsius, care este temperatura camerei.

În comparaţie, viusul gripal poate supravieţui în aceleaşi circumstanţe timp de 17 zile. Experimentele au fost făcute la întuneric, pentru că s-a dovedit că razele UV ucid virusul.

Mai multe