COVID-19: mai multe vaccinuri au ajuns în faza de testare şi niciunul nu a eşuat

22 iulie 2020   Dragoste și sex

Lupta pentru găsirea unui vaccin este mai acerbă ca oricând. Specialiştii lucrează de zor la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, iar rezultatele sunt promiţătoare, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Facem progrese bune”, a anunţat Mike Ryan, şeful programului de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit lui Ryan, mai multe vaccinuri sunt în prezent în faza 3 de testare şi niciunul nu a eşuat până acum din punctul de vedere al singuranţei sau al capacităţii de a genera un răspuns imun, informează Mediafax.

„Realist vorbind, vom vedea primele persoane vaccinate în prima parte a anului viitor”, a declarat Mike Ryan într-o conferinţă de presă. El a mai declarat că vaccinurile sunt „un bun global”, că „nu sunt pentru bogaţi sau săraci, ci pentru toată lumea”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii încearcă să asigure o distribuţie echitabilă a vaccinurilor în momentul în care acestea vor fi finalizate. Până în acel moment, este important să respectăm măsurile menite să împiedice răspândirea virusului.

Un vaccin este un tip de tratament care are ca scop stimularea sistemului imunitar astfel încât organismul să poată combate infecţiile produse de agenţi patogeni precum virusurile şi bacteriile. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea este „una dintre cele mai efective modalităţi de prevenire a bolilor“. În contextul pandemiei de coronavirus, găsirea unui vaccin este o prioritate, iar multe companii din lume derulează studii şi teste în acest sens.

Pentru ca un vaccin să fie disponibil, trebuie să parcurgă mai multe etape. Astfel, este nevoie de teste prin care să i se verifice siguranţa, de studii clinice pentru a se analiza dacă vaccinul produce un răspuns imun care să ofere protecţie faţă de îmbolnăvire. Apoi, acestea trebuie aprobate de autorităţile de reglementare a medicamentelor înainte ca dozele să fie administrate populaţiei.

Mai multe