COVID-19 pe glob: reacţii extreme ale unor oficialităţi

1 aprilie 2020   Dragoste și sex

De când noul coronavirus s-a extins la nivel global, milioane de oameni se află în izolare sau în carantină, fiind puşi în faţa unor restricţii fără precedent. În timp ce mulţi încă încearcă să înţeleagă şi să se acomodeze cu noul stil de viaţă, poliţia din toate ţările afectate are mână liberă să controleze libertatea şi drepturile omului. Unele forţe de ordine însă, aplică măsuri considerate mai extreme şi mai abuzive decât cele ale statelor dictatoriale.

Ultimul caz de acest fel a fost în Nairobi, Kenya, unde poliţia a împuşcat mortal un băiat de 13 ani, aflat în balconul locuinţei lui. Tragedia s-a întâmplat în timp ce oamenii de ordine trăgeau focuri în aer pentru a trimite acasă populaţia înainte de începerea stării de asediu impusă în fiecare seară în această ţară.

Oameni umiliţi în India

Ziarele din India au raportat că, muncitorii navetişti care se întorcea acasă din capitala Delhi, la intrarea în localităţile unde locuiau erau opriţi de forţele de ordine şi supuşi unor practici umilitoare. Erau forţaţi să coboare din autobuzele cu care călătoreau şi aliniaţi pe marginea drumului pentru a fi sprayaţi cu chimicale. Motivul oficialilor a fost că oamenii trebuie „dezinfectaţi” înainte de a intra în localitate. Sprayurile respective conţineau, printre altele, hipoclorit de sodiu care poate afecta pielea, ochii şi plămânii.

În Punjab, o altă regiune a Indiei, oamenii care sunt prinşi că nu respectă izolarea sau carantina sunt forţaţi să facă genuflexiuni în timp ce spun cu voce tare: „Noi suntem duşmanii societăţii. Noi nu putem sta acasă”.

Citeşte şi: Cele mai ucigaşe virusuri din lume

Filipinezi ţinuţi în cuşcă

În Filipine, unde a fost declarată starea de urgenţă pentru a controla răspândirea noului coronavirus, poliţia şi autorităţile locale au mers chiar mai departe cu umilinţa. Aceştia au închis, pur şi simplu, persoanele prinse în afara locuinţei în orele de asediu în cuşti pentru câini. Iar pe alţii i-au obligat să stea în soare, în mijlocul zilei, la temperaturi extrem de ridicate.

Mai mult, 17.000 de persoane au fost arestate până acum în Filipine pentru că nu au respectat regulile de izolare impuse de COVID-19. Organizaţiile pentru drepturile omului au arătat, însă, că o asemenea măsură nu este doar extremă, ci şi ilogică, deoarece îi plasează pe aceşti oameni, posibil infectaţi cu noul coronavirus, în celule de închisoare supraaglomerate.

Citeşte şi: Cum am ajuns să muncim opt ore pe zi

În Turkmenistan măştile sunt interzise

Turkmenistan este una dintre cele 21 de ţări din lume care nu au raportat până acum cazuri de COVID-19. Asta, însă, deoarece guvernul din turkmen refuză să creadă că noul coronavirus este real. Mai mult, preşedintele cu apăcături dictatoriale al ţării, Gurbanguly Berdimuhammedov, a interzis folosirea cuvântului coronavirus în presă, dar şi în orice discuţie. presa de aici este controlată de stat şi nu are voie să raporteze nimic despre pandemia cu noul coronavirus. Mai mult, toate broşurile de sănătate din şcoli şi de la locurile de muncă au fost modificate astfel încât să nu facă nicio referire la COVID-19.

Mai mult, oamenii din Turkmenistan care poartă măşti şi vorbesc despre coronavirus în locurile publice riscă să fie arestaţi de poliţia îmbrăcată în haine civile. La fel se întâmplă şi cu cei „prinşi” că vorbesc despre coronavirus.

Mai multe