Cum să te protejezi de COVID-19 când mergi la cumpărături
Chiar dacă ieşirile la supermarket şi farmacii rămân deocamdată autorizate, ne putem întreba ce riscuri ne asumăm când ieşim după pâine sau cum facem să nu aducem virusul acasă odată cu legumele luate de pe raft. Pe Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă fiipregătit.ro sunt evidenţiate mai multe sfaturi, de care ar fi bine să ţii cont cu stricteţe.
Ce faci înainte de a merge la cumpărături şi în timpul cât te afli în magazin?
- Pregăteşte-ţi din timp o listă a lucrurilor de cumpărat, pentru a evita petrecerea unui timp îndelungat în supermarket.
- Evită orele de vârf (dimineaţă/seară) şi mijloacele de transport în comun.
- Asigură-te că ai la tine: pachet de şerveţele de unică folosinţă, gel dezinfectant, mănuşi, mască.
- Pregăteşte-ţi, lângă uşa de la intrare, dezinfectant şi şerveţele de unică folosinţă pentru când vei reveni de la cumpărături.
Când te afli în preajma magazinului sau în interior, păstrează distanţa de unu-doi metri faţă de altă persoană, fie client, fie vânzător sau casier. Nu merge pe premisa că toată lumea foloseşte gel dezinfectant. Gândeşte-te că, înaintea ta, mai multe mâini au atins fructul de avocado pentru a vedea dacă este copt sau nu. Prin urmare, poartă cu tine gelul şi stropeşte-ţi mâinile când ajungi la casă şi după, mai ales dacă ai pus mâna şi pe bani. Ideal ar fi să foloseşti un card şi nu bancnote. Dacă eşti răcit, bolnav, sau bănuieşti că ai intrat în contact cu o persoană infectată cel mai bine este să stai în casă, să ceri ajutorul rudelor sau prietenilor pentru a-ţi aduce cumpărături sau să apelezi la serviciile de catering şi ale magazinelor online.
Ce faci când te întorci de la cumpărături?
Pentru a limita riscul de a aduce virusul acasă, cel mai bine este să fii precaut: scoate-ţi pantofii şi haina la intrare şi pune cheile în buzunar sau pe uşă, pune pungile de cumpărături lângă uşă şi nu direct pe alte suprafeţe. Pentru a limita contaminarea, toate ambalajele, materialele plastice sau cartoanele inutile care învelesc produsele alimentare trebuie aruncate la coş. Dacă ai sacoşe din pânză, recomandarea este să le speli. Spală-ţi imediat mâinile cu apă şi săpun. Apoi trece la depozitarea produselor.
Coronavirusul are particularitatea de a putea supravieţui o anumită perioadă de timp pe diverse suprafeţe. Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine în martie 2020, virusul rezistă până la 72 de ore pe plastic şi oţel, 24 de ore pe carton şi 4 ore pe cupru. Dezinfectează bine cu gel hidroalcoolic ambalajele pe care nu le poţi îndepărta (conserve, sticle de iaurt, lapte, etc), apoi spală-te pe mâini cu apă şi săpun. O altă opţiune: lasă mâncarea neperisabilă să „să stea la aer”, punând plasele pe balcon cu geamul deschis, pentru o perioadă de 3 zile, înainte de a le pune pe fiecare la locul lor.
Cum procedezi cu legumele şi cu fructele?
În mod evident, sunt printre alimentele cele mai „pipaite” de alţi cumpărători. Prin urmare, spală-le bine cu apă, dar niciodată cu produse toxice dezinfectante. Apoi descojeşte-le înainte de a le consuma.
Veşti bune pentru legume: gătitul elimină orice risc de contaminare, acest virus fiind sensibil la temperatura de gătire: un tratament termic la 63 ° C timp de 4 minute. De multe ori ne macină îndoiala şi în privinţa pâinii care se vinde în brutării (cine o fi pus mâna pe ea până când a ajuns la raft?) Ei bine, ca să fii liniştit, ai putea să o pui pentru câteva minute în cuptor.
Sursă foto: pixabay.com