Dalai Lama a preluat tronul la vârsta de 4 ani. Semnele neobişnuite care au confirmat că el este următorul lider spiritual

7 ianuarie 2021   Dragoste și sex

Dalai Lama a organizat sute de conferinţe, prelegeri şi ateliere în întreaga lume, ca parte a eforturilor sale umanitare, de aceea a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1989. La vârsta când alţi copii mici încep să meargă ori să vorbească, el a fost considerat a fi următorul lider spiritual şi conducător al tibetanilor.

Lhamo Thondup s-a născut la data de 6 iulie 1935 în satul Taktser, China, scrie Biography.com. La 15 ani, a preluat puterea politică a Tibetului şi, tot atunci, Republica Populară Chineză a invadat teritoriul. Temându-se de asasinare, el şi mii de adepţi au fugit în localitatea Dharamshala, în nordul Indiei, unde au stabilit un guvern alternativ. De atunci, Dalai Lama a întreprins numeroase acţiuni în speranţa înfiinţării unui stat tibetan autonom în Republica Populară Chineză. A organizat, de altfel, sute de conferinţe, prelegeri şi ateliere în întreaga lume, ca parte a eforturilor sale umanitare. Prin urmare, a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1989. 

Cum a ajuns să fie supranumit Dalai Lama la o vârstă fragedă 

Cuvântul “Dalai” înseamnă, în limba mongolă, “ocean”, iar “Lama” este echivalentul cuvântului din limba sanscrită “guru, profesor spiritual”. Împreună, “Dalai Lama” se referă la un mentor care a ajuns la un nivel spiritual foarte profund, la fel ca apele adânci ale oceanelor. Astfel, avea doar doi ani când a fost numit cel de-al 14-lea Dalai Lama. Lhamo Thondup era unul dintre cei şapte fraţi care trăiau la o fermă într-un mic sat tibetan. Înainte de descoperirea lui, era un copil obişnuit care petrecea timp alături de mama sa. Insistând mereu să stea în capul mesei, acesta a fost un prim indiciu că băieţelul era pe cale să facă, mai târziu, lucruri mult mai măreţe în viaţă. La acea vreme, guvernul tibetan a trimis un grup de demnitari şi de alţi mentori spirituali pentru a-l căuta pe următorul Dalai Lama. Un profesor spiritual important al mănăstirilor şi oficialilor guvernului, alături de Oracolul de Stat (un călugăr), au observat mai multe semne pentru a-l identifica mai bine pe următorul Dalai Lama. O anumită poziţie corporală orientată spre nord-est, dar şi viziunile ce înfăţişau o mănăstire şi o casă specifice le-au arătat acestora drumul spre familia unde locuia Lhamo Thondup. 

Astfel, doi dintre membrii grupului de specialişti s-au deghizat în nişte călători cu pretextul că s-au pierdut şi că au nevoie de cazare. Chiar dacă primul profesor spiritual era îmbrăcat în servitor, copilul s-a aşezat direct în poala lui. Căutând prin hainele servitorului, a găsit un anumit obiect care i-a aparţinut fostului Dalai Lama şi care urma să fie a lui. De altfel, l-a identificat pe profesorul spiritual deghizat în servitor, recunoscându-i numele mănăstirii în care slujea. A doua zi, de dimineaţă, băieţelul l-a implorat să-l ia cu el. Cei doi au plecat şi s-au reîntors, de data aceasta, fără să fie camuflaţi. I-au arătat copilului două dintre obiectele sacre ale fostului Dalai Lama şi alte două obiecte, de acelaşi fel, dar care erau false. Şi de data aceasta, copilul a ales obiectele adevărate. 

Al 14-lea Dalai Lama, pe tron de 80 de ani

Recunoscut ca noul Dalai Lama, băiatul a preluat oficial tronul ca lider spiritual al Tibetului la vârsta de 4 ani, la data de 22 februarie 1940. Oamenii Tibetului au considerat că  Lhamo Thondup era un zeu în corp de om şi că el era conducătorul statului. Doar el putea învăţa calea spre eliberare şi putea negocia tratate internaţionale. Chiar dacă toţi consilierii săi erau călugări, puterea religioasă şi cea politică s-au transformat într-una singură. Dalai Lama, deşi a fost încoronat de la o vârstă fragedă, a fost într-o perioadă de regenţă până când a devenit major.

FOTO Shutterstock.com

Mai multe