De ce devine actul sexual dureros
Una din trei femei suferă, cel puţin o dată în viaţă, dureri în timpul actului sexual. Dacă la această statistică se adaugă şi femeile care au intrat la menopauză şi se confruntă cu uscăciune vaginală, atunci până la jumătate din populaţia feminină adultă a globului are de-a face cu asemenea dureri.
Termenul medical pentru durerile din timpul actului sexual este dispareunie, iar cauzele apariţiei acestora şi felul în care se manifestă sunt multiple. Cert este că diagnosticarea se face destul de uşor dacă medicul are toate datele pentru a identifica ce anume a declanşat dispareunia. Este important ca, în timpul consultului medical, să răspunzi sincer la întrebările doctorului. De asemenea, trebuie semnalate eventualele secreţii genitale – dacă au un alt aspect sau au miros neplăcut –, căci acest lucru indică o infecţie în organism, precum Chlamydia sau infecţii cauzate de un streptococ ori stafilococ.
Schimbările hormonale, printre cauze
Durerea din timpul contactului sexual poate fi o problemă persistentă sau poate fi una temporară, care apare brusc. De asemenea, se poate ameliora sau agrava în timpul raportului sexual, iar intensitatea durerii poate fi de la uşoară la insuportabilă. Astfel, există două tipuri de dispareunie: superficială, când durerea se simte la intrarea în vagin sau în partea sa superioară, şi profundă, când durerea se resimte în zona abdomenului. Una dintre cele mai frecvente cauze ale dispareuniei este lipsa lubrificaţiei. Vaginul poate fi uscat fie din cauza faptului că nu este îndeajuns de excitat pentru a produce secreţii, fie pentru că treci prin schimbări hormonale cauzate de menopauză sau de alăptare. Şi pastilele anticoncepţionale conţin hormoni, care pot reduce secreţia fluidelor vaginale.
Ce boli declanşează dureri
Dacă durerea se instalează brusc, cauza poate fi o leziune provocată, de exemplu, de un act sexual mai dur. Iar dacă durerea persistă mai multe zile la rând, poate fi vorba despre o infecţie. De altfel, infecţiile genitale recurente, precum candidoza vaginală sau bolile cu transmitere sexuală, pot fi asociate cu un contact sexual dureros. Una dintre cele mai frecvente cauze este vulvodinia, un disconfort al vulvei cauzat de o iritaţie a pielii. Dispareunia mai poate apărea şi dacă există leziuni la oricare dintre organele sexuale externe sau interne, adică vulvă, vagin, col uterin, ovare sau uter. De asemenea, boli grave precum cancerul vulvar sau cel de col uterin pot produce dureri în timpul contactului sexual.
Vaginismul, un disconfort permanent
Există şi femei care au dureri de fiecare dată când au un contact sexual. De obicei, acestea sunt cauzate de muşchii din jurul canalului vaginal, care intră într-un spasm ori de câte ori se încearcă un act sexual, transformând experienţa într-una foarte dureroasă. Afecţiunea se numeşte vaginism, care poate fi primar sau secundar. Cel primar apare la femeile care nu au avut nicio penetrare vaginală, iar când încearcă primul contact sexual, muşchii vulvei se contractă într-atât încât actul devine imposibil. Vaginismul primar este adesea cauzat de probleme psihologice ce au legătură cu abuzul sexual sau cu preconcepţii despre actul sexual. Vaginismul secundar afectează femeile care au avut contacte sexuale normale, dar poate fi declanşat de infecţii genitale sau de traumatismele apărute după naştere. Vaginismul poate fi tratat urmând un program de fizioterapie a vulvei, prin care muşchii acesteia sunt antrenaţi să funcţioneze normal. De obicei, terapia durează între şase şi 12 săptămâni.
Când e necesară vizita la doctor
Adeseori, dispareunia nu vine însoţită şi de alte simptome, iar în acest caz nu reprezintă un pericol. Uneori, însă, durerile din timpul contactului sexual pot fi însoţite de sângerare, de senzaţie de arsură sau de mâncărime, de urină roşiatică sau de dificultăţi de urinare, chiar şi de febră sau de frisoane. În asemenea situaţii, este necesar să contactezi medicul de familie. Unele simptome ca tahicardia, durerile de abdomen sau cele din zona de jos a spatelui şi febra ridicată (peste 38,3 °C) pot indica o afecţiune gravă.
Sfatul specialistului
Dr. Marilena Băluţă, medic primar obstetrică-ginecologie, Clinica Hera’s Med
Dispareunia reprezintă actul sexual dureros sau durerea în timpul actului sexual. Durerea poate avea cauze anatomice sau poate exprima modificări biopsihosociale. De asemenea, poate avea caracter moderat sau sever, localizat sau generalizat, poate fi acută sau cronică, idiopatică (fără o cauză dovedită) sau secundară unei patologii. Poate fi clasificată în dispareunie sau vulvodinie. Factorii de risc sunt biologici, psihologici sau socio-culturali. Dispareunia se poate asocia cu boala inflamatorie pelvină, endometrioza, durerea cronică pelvină, malformaţii ale organelor genitale, prolaps genital, boli neurologice, infecţii, status perimenopauzal, când scade impregnarea hormonală şi consecutiv lubrifierea vulvei şi a vaginului, rezultând contacte sexuale dureroase.
FOTO Arhivă personală