Importanţa concediului pentru sănătatea şi fericirea ta: 3 beneficii despre care nu vorbim suficient

28 mai 2019   Dragoste și sex

În 2017, peste 57% dintre angajaţii din România au avut parte de mai puţin de 10 zile de concediu şi 20% dintre ei nu au primit niciuna. Această situaţie este, din nefericire, foarte nesănătoasă pentru cei implicaţi. Toţi oamenii au nevoie de odihnă, chiar şi cei care spun contrariul, iar efectele muncii în exces îi vor ajunge din urmă chiar şi pe cei mai puternici dintre noi.

Importanţa concediului pentru sănătatea şi fericirea ta

În lumea competitivă de astăzi, în care performanţa de la locul de muncă e mai importantă decât oricând, e uşor să pierzi din vedere propriile nevoi, concentrându-ţi eforturile către promovarea în carieră. Nu trebuie să uiţi însă că toate acestea nu înseamnă nimic dacă sănătatea ta e pusă în pericol. Degeaba lucrezi câte 10 ore pe zi, dacă în câteva luni te epuizezi şi nu mai poţi lucra deloc. Toate eforturile tale vor fi fost în van.

Mai mult decât atât, ar trebui să ştii că productivitatea ta scade proporţional cu numărul de ore lucrate, astfel că timpul suplimentar petrecut la serviciu, atunci când lucrezi peste program este mult mai puţin productiv decât ai crede. Din acest motiv, patronii care îşi forţează angajaţii să petreacă ore în plus peste program le fac un deserviciu atât angajaţilor, cât şi lor însuşi.

Iată trei motive pentru care concediul este esenţial pentru sănătatea, dar şi fericirea ta:

Unitatea familiei

Dacă munca devine o forţă acaparatoare în viaţa ta, asta înseamnă, de regulă, că nu vei putea petrece suficient timp cu familia sau prietenii. Poate te gândeşti că faci acest sacrificiu de dragul celor dragi, însă ar trebui să ştii că, atunci când lucrează excesiv, oamenii au tendinţa să facă compromisuri care le pot afecta relaţiile cu oamenii la care ţin. În timp, urgenţele şi termenele limită de la serviciu te vor face să lipseşti de la multe momente importante, pe care nu le vei putea recupera niciodată.

În consecinţă, trebuie să profiţi de zilele de concediu sau sărbătorile legale; acestea sunt toate oportunităţi de a petrece timp împreună cu familia ta. De asemenea, nu ar trebui să eziţi să aplici pentru concediu maternal, dacă e cazul, aceasta fiind o perioadă foarte importantă, în care se formează legătura dintre copil şi mamă. Prezenţa ta e mai importantă decât crezi pentru familia ta, chiar mai importantă decât succesul tău la locul de muncă.

Productivitatea

Oamenii care merg în concedii se întorc cu forţe proaspete, pregătiţi de muncă. Sănătatea noastră se deteriorează, iar dispoziţia noastră se înrăutăţeşte atunci când lucrăm fără suficiente pauze. Oamenii devin irascibili, comunică mai greu şi iau decizii proaste atunci când lucrează excesiv.

În contrapondere, atunci când merg în vacanţe, efectele negative se disipează. Angajaţii se întorc odihniţi, relaxaţi şi mult mai energici.  Ei se concentrează mai uşor şi sunt mai motivaţi, având o dispoziţie mai optimistă. Bineînţeles, toate aceste beneficii se reflectă şi în productivitatea lor.

Speranţa de viaţă

Conform NPR, un studiu realizat de Universitatea din Boston pe parcursul a nouă ani, pe un eşantion de 12.000 de persoane cu probleme cardiace, a relevat o corelaţie directă între numărul de zile de concediu şi durata lor de viaţă. Mai exact, cu cât vacanţele pe care şi le luau participanţii erau mai frecvente, cu atât mai mult trăiau aceştia.

Concediile nu sunt doar importante pentru relaxare şi odihnă, ci şi pentru longevitatea ta. Oamenii care merg în vacanţe au tendinţa să fie mai sănătoşi, mai fericiţi şi ajung ca urmare să trăiască mai mult.

În consecinţă, ar trebui să profiţi întotdeauna de zilele de concediu: viaţa ta ar putea depinde de asta.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe