Medic pediatru, despre situaţia critică în care ne aflăm: „Copiii bolnavi reprezintă preţul pe care-l plătim, ca societate”

10 noiembrie 2020   Dragoste și sex

Într-o nouă postare pe pagina de Facebook, „Spitalul Virtual pentru Copii”, medicul primar pediatru Mihai Craiu le atrage atenţia părinţilor despre contextul pandemic în care ne aflăm şi cât de important este să înţeleagă, în mod corect, informaţiile ştiinţifice care circulă în mediul online.

Luni seară, binecunoscutul doctor în pediatrie a postat un mesaj în social media în care face referire la amploarea cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus:  

„A devenit totul ciudat. Suntem realmente în ceaţă, pe marginea prăpastiei, dar nu realizăm, ne amăgim aiurea că nouă nu ni se întâmplă şi ne polarizăm la extremele spectrului de reacţii omeneşti. Când ni se explică, argumentat, că adevărul nu se află în bula noastră de comunicare, ne isterizăm sau cădem în depresie. Este trist că nu ne putem aduna, nici măcar acum. Probabil trebuie plătit un preţ mai mare decât cei 300.000 infectaţi si 8.000 de morţi, din România, pentru trezirea la realitate. De ce este aşa cum este? Din cauza necunoaşterii şi a comunicării defectuoase sau voit distorsionate. Sub titluri bombastice, care nu au legătură cu realitatea, se publică tot felul de răstălmăciri ale unor articole ştiinţifice”, a precizat dr. Craiu. 

Medicul, ca de fiecare dată, a adus cele mai recente informaţii ştiinţifice şi le-a prezentat părinţilor într-o formă uşor de înţeles. În continuare, este important ca fiecare dintre noi să respecte regulile de protecţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, purtând mască, păstrând distanţarea fizică de 1,5-2 metri şi spălându-şi frecvent mâinile. 

„Copiii fac forme minore de COVID-19, în imensa majoritate a cazurilor. Forma gravă, MIS-C, este exceptional de rară, fiind descris un caz la 10.000 imbolnăviri în SUA (75% fiind la copii non-caucazieni). Copiii bolnavi reprezintă preţul pe care il plătim, ca societate, pentru prostia noastră individuală de adulţi. Căci riscul de îmbolnăvire, prin transmitere de la adult la copil, sau invers, este TRIPLU în familie faţă de comunitate/şcoală. Cantitatea de anticorpi împotriva noului coronavirus depinde de vârsta bolnavului şi de severitatea bolii. Copiii produc mai puţini anticorpi şi de aceea nu fac, decât foarte rar, afectare multiorganică. Căci ne omoară modul în care răspundem la examenul la care ne supune virusul. Cei care răspund exagerat şi se <<ceartă>> cu acesta, mor din cauza furtunii de citokine, produsă chiar de corpul lor”, a conchis dr. Craiu. 

FOTO Shutterstock.com 

Mai multe