Medicament japonez pentru gripă poate trata noul coronavirus

19 martie 2020   Dragoste și sex

Autorităţile medicale chineze spun că un medicament folosit în Japonia pentru tratarea gripei normale este eficient şi în tratamentul noului coronavirus. Este vorba de favipiravir, care a fost recent testat în studii clinice în oraşele chineze Wuhan şi Shenzhen. Studiul a implicat 340 de pacienţi infectaţi cu COVID-19.

„Favipiravir nu produce reacţii adverse şi dă rezultate bune”, a declarat Zhang Xinmin, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Biotehnologică, citat de ziarul britanic The Guardian.

Astfel, pacienţii cu COVID-19 trataţi cu favipiravir s-au vindecat după o medie de patru zile, pe când cei îngrijiţi cu alte medicamente au avut nevoie de o medie de 11 zile pentru a fi declaraţi vindecaţi. În plus, în urma analizelor de radiografie ale pacienţilor aflaţi în studiul clinic s-a observat că 91% dintre cei trataţi cu favipiravir au avut starea plămânilor îmbunătăţită, comparativ cu doar 62% dintre pacienţii trataţi cu alte medicamente.

Aprobat în Japonia în 2014, favipiravir a mai fost utilizat şi pentru tratamentul epidemiei cu virusul Ebola din Guineea, din 2016.

Japonia, mai puţin optimistă

Teste similare au loc şi în Japonia. Doctorii din ţara niponă administrează acelaşi medicament pacienţilor care au o formă uşoară sau moderată de COVID-19, în speranţa că vor opri multiplicarea virusului în organism. Pe de altă parte, surse din ministerul sănătăţii japonez susţin că favipiravir nu este atât de eficient în cazul pacienţilor cu simptome mai grave. Aproape 80 de astfel de persoane au fost testate şi, în cazul lor, medicamentul nu a avut efectul sperat.

De aceleaşi limitări s-au lovit cercetătorii şi în cazul antiretroviralelor folosite în tratamentul HIV. Şi acestea au fost testate pe pacienţii infestaţi cu noul coronavirus, dar ele s-au dovedit eficiente doar în cazul celor cu simptome uşoare sau medii.

După încheierea studiilor clinice, favipiravie are nevoie de aprobarea guvernului pentru a putea fi folosit în tratamentul COVID-19 la scară largă. Autorităţile nipone spun că această aprobare ar putea fi obţinută cel mai devreme la începutul lunii mai.

Mai multe