Motivul principal pentru care multe cupluri se despart. Din ce cauză intervin discuţiile aprinse, în viziunea oamenilor de ştiinţă
„Până când moartea ne va despărţi‟ nu funcţionează în cazul tuturor. Multe cupluri ajung la divorţ, mai repede decât s-ar fi aşteptat, din diverse motive. Un nou studiu arată care ar fi cauza principală pentru care multe cupluri aleg să meargă pe drumuri diferite.
Chiar şi în cele mai frumoase relaţii apar dispute. Unele cupluri reuşesc să treacă cu bine peste neînţelegeri, însă altele oricât ar încerca, nu ajung la un numitor comun şi se separă. Există multe motive pentru care oamenii de despart, însă cercetătorii au constatat că multe dintre divorţuri au loc din cauza acestui motiv. Despre ce este vorba?
Studiul realizat de către cercetătorii de la Universitatea din California (San Diego) şi publicat în „The Economic Journal‟, în luna iunie, a analizat date colectate de la 5.300 de cupluri, între anii 2004-2017. Participanţilor li s-a oferit un chestionar anual în care au fost întrebaţi care au fost motivele care au dus în acel an la certuri. Printre motivele enumerate s-au aflat: diferenţa nivelului de educaţie, diferenţa de mediu cultural, dar şi religia diferită. Însă problemele principale, care au dus ulterior la divorţ, au fost: motivele financiare. Datele au arătat că finanţele pot reprezenta principala problemă într-o căsnicie, în special în momentul în care unul dintre soţi nu este de acord cu privire la cât trebuie să cheltuiască celălalt.
„Disputele care au legătură cu finanţele au fost printre principalele motive care au declanşat divorţurile. Dacă soţii au percepţii diferite cu privire la cheltuielile minore ale casei, ei nu vor fi de acord nici cu investiţiile majore, foarte importante într-o căsătorie‟ a declarat Marta Garcia, unul dintre coordonatorii studiului. Rezultatele studiului au arătat că partenerii care aveau percepţii diferite asupra cheltuielilor din cuplu, aveau mai puţine şanse să îşi cumpere împreună o casă, să îşi renoveze locuinţa actuală sau să îşi achiziţioneze alt bun valoros.
Din fericire, modul în care oamenii percep problemele financiare poate fi schimbat în timp, cu multă răbdare. Cercetătorii au constatat că unii soţi au avut tendinţa să devină mai asemănători în timp şi să gândească la fel. De asemenea, rezultatele au arătat că multe cupluri au devenit mai responsabile financiar pe parcursul timpului.
Sursă foto: Shutterstock