Pasionaţii de filme horror au făcut faţă cu brio pandemiei de coronavirus. De ce nu-i mai sperie nimic?

6 iulie 2020   Dragoste și sex

Un studiu recent a arătat că pasionaţii de filme horror şi de filme apocaliptice au fost mult mai puţin afectaţi şi au dat dovadă de mai multă rezilienţă în timpul pandemiei de coronavirus comparativ cu persoanele care nu urmăresc aceleaşi genuri de film.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, un scenariu de ficţiune dramatic ne poate pune faţă în faţă cu diferite provocări. Ei au plecat de la ipoteza că persoanele care vizionează filme apocaliptice pot faţă faţă mai bine perioadei stresante, aşa cum a fost în timpul pandemiei cu Covid-19, comparativ cu cei care evită să se uite la emisiuni sau filme horror, scrie Newatlas.com

O echipă de psihologi a intervievat 310 participanţi la studiul de cohortă, de exemplu, punându-le întrebări de tipul Ce fel de subiecte preferi să vezi? sau Cum te-ai simţit în timpul pandemiei de coronavirus?. 

Conform rezultatelor studiului, fanii genului horror au raportat un nivel scăzut de stres la nivel psihic. 

Mai mult decât atât, persoanele care au avut un scor mare în ceea ce priveşte rezilienţa sunt cei care preferă filmele cu scenarii apocaliptice sau cu invazii de extratereştri, dar în special cei care vizionează filme care tratează subiecte precum pandemiile. 

Filmul Contagiune, apărut în 2011 în regia lui Steven Soderbergh, a fost unul dintre cele mai vizionate thrillere la începutul pandemiei de coronavirus. Autorul principal al studiului a notat acest aspect şi s-a întrebat de ce oamenii caută un subiect care, într-o măsură mai mare sau mai mică, le-a dat vieţile peste cap în realitate. Asta se numeşte, de fapt, curiozitatea morbidă. 

Potrivit autorului studiului, aceste persoane au abilitatea de a se imagina pe ele însele în acele situaţii şi pot învăţa din acele scenarii imaginare. 

Citeşte şi: Trei românce vor vota la Premiile Oscar

FOTO Shutterstock.com   

Mai multe