Prima femeie neurochirurg din lume a fost românca Sofia Ionescu-Ogrezeanu. Ce realizări a avut

1 februarie 2021   Dragoste și sex

Cu toate că se pregătea pentru o carieră obişnuită de medic internist la Fălticeni, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a intrat în istorie ca prima femeie neurochirurg din lume.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a născut la 25 aprilie 1920, în Fălticeni, judeţul Suceava. A urmat şcoala primară şi în oraşul natal, după care şi-a continuat studiile la Liceul de Fete Fălticeni şi la şcoala Centrală de Fete „Marica Brâncoveanu” din Bucureşti. În 1945 a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. A fost studentă a lui Dimitrie Bagdasar, iar în timpul facultăţii a efectuat stagii de practică la oftalmologie, apoi la Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din Bucureşti. A făcut parte din prima echipǎ neurchirurgicalǎ, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei româneşti, şi doctorii Constantin Arseni şi Ionel Ionescu, viitorul ei soţ.  

 A operat un copil pe creier rănit în timpul bombardamentelor

Marea reuşită a Sofiei Ionescu Ogrezeanu este o premieră mondială: în 1944, în anul V de facultate, a făcut prima sa operaţie pe creier unui copil care a fost rănit în bombardamente în al Doilea Război Mondial. Reuşita sa a fost recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a avut o carieră prolifică, fiind considerată „doamna neurochirurgiei româneşti”. A făcut echipă cu Constantin Arseni şi Ion Ionescu, soţul ei, la Spitalul Nr. 9 din Capitală, unde a activat până în 1990, când, s-a pensionat, vederea fiindu-i slăbită.

De-a lungul carierei, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a avut pacienţi celebri: soţul Mariei-Tănase, soţia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, una dintre soţiile şeicului Zaed-Bin sultan al Nohaian din Abu-Dhabi, artişti, prinţi, poeţi, dar şi mulţi reprezentanţi ai elitei comuniste, potrivit Enciclopediei personalităţilor feminine din România.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a fost profesor universitar, membru al Societăţii Române de Istoria Medicinei, Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale, a fost declarată medic erou de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care i-a trecut numele într-un album alături de alţi 65 de medici renumiţi. A primit „Semnul de Distincţie” al Crucii Roşii, insigna „Evidenţiată în Munca Medico-Sanitară”, medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei”, medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii”, Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepţie, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” şi Diploma de Onoare a Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România.

Foto: Shutterstock, reteaualiterara.ning.com, Wikipedia

Mai multe