Reguli de aur pentru fericirea în doi
Munca pe care o depui pentru ca o relaţie să meargă poate fi, câteodată, istovitoare. Căsnicia nu este o treabă deloc uşoară, cei căsătoriţi ştiu. Din fericire, există soluţii cu efect garantat.
Câteodată, compromisul nu este totul. Mai importantă este abilitatea ta de a lua temperatura relaţiei voastre din când în când şi de a şti să interpretezi diagnosticul. Dacă acesta nu este atât de grav şi fără şanse de vindecare, poţi încerca să joci după “regulile” de la începutul relaţiei. În caz că le-ai uitat, ţi le amintim cu plăcere.
Distraţi-vă împreună!
Atenţie, acest timp petrecut împreună cu partenerul tău nu trebuie privit ca o obligaţie. Ai face, astfel, o greşeală mai mare decât dacă ai refuza toate iniţiativele lui de distracţie. Sigur aţi avut măcar o pasiune în comun atunci când aţi început relaţia, iar momentele frumoase petrecute împreună ar trebui să vă amintească că vă puteţi distra ca şi cum aţi fi cei mai buni prieteni. Lăsaţi grijile şi treburile gospodăreşti deoparte, măcar în weekend, şi petreceţi timp de calitate împreună, în care să râdeţi şi să vă simţiţi bine. Odată cu venirea primăverii, plimbările în natură ar trebui să fie acel moment doar al vostru, intim şi relaxant.
Nu neglija nici partea foarte... intimă!
Una dintre problemele obişnuite în viaţa de cuplu este să neglijezi viaţa sexuală. Este drept că după ce dispar fluturaşii şi atracţia aceea inexplicabilă de la început, rutina şi oboseala vă trimit în dormitor doar pentru somn. Acest lucru îi afectează mai mult pe bărbaţi, care pot deveni morocănoşi în lipsa contactului sexual regulat. Bărbaţii se conectează mai bine emoţional cu partenera atunci când sunt conectaţi şi fizic. Nu aştepta să-ţi spună direct că-l neglijezi, ci arată-i că-l doreşti şi tu, iniţiind o seară romantică. Sau o dimineaţă, ca să fie şi mai palpitant!
Despărţiţi, dar împreună!
Când tu şi el faceţi totul, dar totul împreună, lucrurile tind să devină sufocante. Toţi avem nevoie de spaţiu, de timpul nostru petrecut doar cu noi, iar bărbaţii resimt nevoia de independenţă mai mult decât o fac femeile. Pentru a nu ajunge să fiţi iritaţi de prezenţa permanentă a celuilalt, apelaţi la soluţia ieşitului “cu fetele”, respectiv ”cu băieţii”. Problema apare atunci când această soluţie devine un obicei şi când ajungeţi să vă simţiţi mai bine despărţiţi decât împreună. Fiţi prevăzători, deci, ca să nu ajungeţi până aici.
Încercaţi ceva nou!
Evitaţi să cădeţi în capcana lucrurilor repetitive: filmul de vineri seara, ieşitul la restaurant duminica şi vacanţa de vară din Grecia. Este bine să aveţi un loc al vostru preferat sau o activitate la care nu vreţi să renunţaţi, dar făcând mereu aceleaşi lucruri, riscaţi să vă plictisiţi. Aşadar, aveţi grijă să nu deveniţi sclavii rutinei! Începeţi să schimbaţi câte ceva: mergeţi la masaj în locul restaurantului obişnuit, plănuiţi o ieşire la mare iarna sau un picnic într-un loc în care n-aţi mai fost până acum.
Nu uita să-i mulţumeşti!
Cui nu-i place să se simtă apreciat? Câteodată, însă, lipsa de comunicare face ca partenerul să nu înţeleagă cât de important este pentru tine. Încearcă să-ţi exprimi recunoştinţa atât verbal, cât şi non-verbal. Atunci când iubitul tău face ceva pentru tine, oricât de insignifiant ar fi acel lucru, un „mulţumesc“ spus pe un ton cald şi însoţit de un zâmbet sau chiar de un sărut fac minuni pentru stima de sine a acestuia. Mai mult, acest gen de atitudine pozitivă are efect asupra stării tale psihice, căci acţionând “hormonii fericirii”.
Nu evita conflictul!
Toţi putem ajunge să regretăm o vorbă spusă la mânie, însă ascunderea gunoiului sub preş este o atitudine şi mai greşită. Dacă simţi că ceva nu este în ordine, nu evita conflictul doar pentru a nu-i părea dificilă celuilalt. Este normal să nu fiţi mereu pe aceeaşi lungime de undă, iar certurile, atâta timp cât nu escaladează şi nu sunt frecvente, pot fi o parte sănătoasă a relaţiei. În plus, exprimarea a ceea ce te deranjează îţi dă un sentiment de uşurare, lucru care duce la detensionarea atmosferei din cuplu.