3 atitudini care „ucid” dragostea

8 iulie 2014   Relații de cuplu

Când fluturaşii din stomac încep să se mai potoloească, în multe cupluri apar şi conflictele. Cercetătorii americani au realizat un top al celor mai frecvente cauze care duc la certuri, care, nu de puţine ori, pot duce la despărţire.

CriticaAstfel,potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Washington din Seattle,pe locul I  în clasamentelor atitudinilor distructive se numără criticismul. Adică să-i critici trăsăturile de caracter ale partenerului,în loc să –i explicit ce te-a supărat la atitudinea pe care a avut-o într-o situaţie.

Un exemplu de atitudine critică. „Ai întârziat din nou. Te gândeşti doar la tine!” În loc să procedezi astfel,ar trebui să-i spui:„ Este ora 9.00,iar tu ai spus că ajungi la 8.00. Este a doua oară când se întâmplă asta săptămâna aceasta,şi sunt supărată”. Criticându-ţi mereu partenerul,acesta va începe să aibă resentimente faţă de tine sau să reacţioneze urât şi să înceapă o ceartăîn toată regula.

Aşadar,în loc să-i faci partenerului tot felul de reporşuri,mai bine adoptă un ton calm şi explcă-I unde greşeşte şi cum te afectează pe tine acest lucru.

O atitudine de dispreţ

Potrivit profesorilor de la Universitatea Washington,dispreţul este o atitudine care merge mână în mână cu sarcasmul. Când apare într-o relaţie,este extrem de dăunătoare,fiindcă nu faci altceva decât să-l jigneşti profund pe cel de lângă tine.

În urma cercetării,  J.Gottman,unul dintre coordonatorii studiului,a observant că soţiile ale căror parteneri manifestau dispreţ faţă de ele se simţeau inutile,credeau că trăiesc o relaţie bolnavă,cu problem care nu pot fi rezolvate. Mai mult,multe dintre ele s-au îmbolnăvit de multe ori,în decursul celor patru ani,cât a durat cercetarea.

Contraatacul

Când eşti atacat,prima reacţie este să plăteşti cu aceeaşi monedă. În cea mai bună situaţie,cel care a atacat lasă garda jos,iar celălalt obţine Victoria. Este însă o sabie cu două tăişuri,căci cel care a cedat se va simţi frustrat şi supărat. Şi astfel se va crea o prăpastie între cei doi parteneri.

Contraratacul poate fi şi începutul unui război în toată regula. Iar după o perioadă de luptă,în care fiecare vrea să arate celuilalt că are dreptate,unul va abandona lupta şi-l va trata pe celălalt cu ingoranţă.

Mai citeşte şi:

Cele mai frecvente motive de ceartă într-o familie

Cum închei o relaţie într-un mod civilizat

Mai multe