Aşteptările versus realitate în cuplu. Nu-l lăsa să ghicească, învaţă să îi spui ce-ţi doreşti!

28 aprilie 2021   Relații de cuplu

Fie că ai început o relaţie nouă şi încerci să decizi la ce să te aştepţi, fie că vrei să o îmbunătăţeşti pe cea existentă, este important ca tu şi partenerul tău să stabiliţi aşteptările reciproce.

Înainte de a face asta, însă, trebuie să te asiguri că aşteptările tale sunt rezonabile, altfel rişti ca acestea să fie o piedică importantă pentru bunul mers al relaţiei tale. Află care sunt pretenţiile exagerate şi ce este realist să-ţi doreşti de la el!

Sfat: Atunci când ai început o relaţie nouă, este indicat să laşi timp înainte de a verbaliza aceste aşteptări. Este de înţeles că nu vrei să-ţi pierzi vremea cu o persoană care nu vede povestea voastră în aceleaşi tonuri în care ai desenat-o tu, dar setarea imediată a aşteptărilor tale nu este un pas de pornire atunci când de-abia ai cunoscut un om. În plus, convingerile lui (sau chiar ale tale) se pot schimba în timp, aşa că poate nu este cel mai înţelept să renunţi la un lucru frumos doar pentru că el îţi spune, de la prima întâlnire, că nu mai vrea să se însoare, de exemplu.

Aşteptări rezonabile

Afecţiunea

Da, este cât se poate de normal şi de rezonabil să te aştepţi ca partenerul tău să-ţi ofere afecţiune. Această afecţiune se manifestă, ce-i drept, diferit de la un partener la altul: unii pot fi mai confortabili cu afecţiunea fizică, în timp ce alţii prefera să o verbalizeze. Tandreţea, disponibilitatea lui de a te asculta şi de a încerca să se poarte cu tine aşa cum ai prefera sunt lucruri normal de cerut de la partenerul tău, deloc exagerate. Deşi aceasta este o aşteptare rezonabilă, este totuşi important să comunici acest lucru partenerului, astfel încât să ştie ce doreşti.

Timpul petrecut împreună

Este ok să te aştepţi ca partenerul tău să petreacă timp cu tine: să-şi facă timp să te vadă, să te sune sau să îţi trimită mesaje text. De asemenea, este realist să te aştepţi la creşterea timpului acordat relaţiei, pe măsură ce aceasta devine serioasă. O atitudine contrară şi nejustificată de către jumătatea ta îţi dă dreptul să simţi că pentru el relaţia cu tine nu este o prioritate. Vorbeşte cu partenerul tău despre ceea ce consideraţi amândoi rezonabil când vine vorba de timp petrecut împreună şi, dacă aşteptările voastre diferă, puteţi face un compromis. De asemenea, poţi stabili alături de el când se depăşeşte limita dintre rezonabil şi sufocare în privinţa telefoanelor şi mesajelor text.

Aşteptări nerezonabile

Perfecţiunea

Vorbim despre o cerinţă imposibilă. Nu există om care să nu dea greş legat de ceva, să nu eşueze, să nu uite niciodată nimic, să facă întotdeauna ceea ce trebuie şi să nu te rănească niciodată. Partenerul tău este uman, tu la fel şi amândoi veţi face greşeli. Să te aştepţi la perfecţiune şi să critici constant acţiunile greşite ale jumătăţii tale este o atitudine care va şubrezi, în timp, relaţia voastră, pentru că amândoi veţi fi dezamăgiţi, unul din cauza celuilalt.

El, sursa ta de fericire

Partenerul tău ar trebui să te facă fericită, dar nu şi să fie singura sursă a fericirii tale. Pentru ca relaţia ta să fie una armonioasă, fericirea ar trebui să vină din interiorul tău, fără nicio contribuţie externă - o fericire care nu se bazează pe relaţii, locuri de muncă, familie, casă sau venituri. Iar această fericire nu riscă să dispară de tot în urma unei despărţiri, a pierderii locului de muncă sa a unui alt eveniment neplăcut. Fericirea aceea revine întotdeauna. O stare de bine datorată partenerului este cireaşa de pe tort, un lucru pe care îl apreciezi, dar de care nu trebuie să depinzi. Nu este deloc rezonabil să te aştepţi ca iubitul tău să te facă fericită prin simpla lui existenţă, să-l priveşti ca pe un medicament care îţi oferă, în mod artificial, o stare de bine.

Să gândiţi la fel

Cei implicaţi într-o relaţie vizualizează, de obicei, aceste scopuri: căsătoria, copiii, o viaţă trăită împreună până la adânci bătrâneţi. În această privinţă, este rezonabil să ne aşteptăm ca un partener să dorească acelaşi lucru, mai devreme sau mai târziu. Dar nu este rezonabil să te aştepţi ca el să fie de acord cu fiecare lucru pe care îl faci, cu fiecare decizia de-a ta. Este normal să nu fiţi de acord chiar şi cu privire la unele alegeri importante, care vizează cariera, achiziţiile majore, religia, politica şi multe altele. Acest tip de dezacord nu este un semn de incompatibilitate decât dacă doriţi voi să fie. Dacă vrei ca relaţia ta să funcţioneze, în loc să te aştepţi ca partenerul tău să dorească exact ce vrei tu, caută să ajungeţi la un compromis cu privire la lucrurile cu care nu sunteţi de acord. Compromisul va face o relaţie mult mai fericită şi mai durabilă decât căutarea unui partener care să fie o clonă a ta.

@shutterstock

Mai multe