Aţi făcut sex neprotejat? Ce puteţi face să preveniţi o sarcină pentru care nu sunteţi pregătiţi!

2 noiembrie 2021   Relații de cuplu

Când vine vorba despre un act sexual fără utilizarea unei metode de contracepţie, oamenii sunt îngrijoraţi cu privire la apariţia unei sarcini nedorite sau de bolile cu transmitere sexuală. Dacă ai trecut printr-o astfel de experienţă, nu te îngrijora! Există multe măsuri pe care le poţi lua pentru a evita aceste riscuri.

Poate nu aţi folosit prezervativ în timpul actului sexual, poate că s-a rupt sau poate că ai uitat să iei pilula contraceptivă. Sexul neprotejat se poate întâmpla şi, de aceea, este bine să ştii ce să faci după, pentru ca un singur episod să nu se transforme într-un eveniment nedorit. Există o serie de modalităţi care te pot salva din calea unei sarcini nedorite sau de riscul de a dezvolta infecţii cu transmitere sexuală. Important este să acţionezi imediat, pentru a evita complicaţii!

Imediat după actul sexual

Pentru a evita dezvoltarea infecţiilor cu transmitere sexuală, primul pas este ca după activitatea intimă neprotejată, să mergi la baie, pentru a îndepărta fluidele din interiorul vaginului. Ai putea să te aşezi pe toaletă şi să îţi antrenezi muşchii vaginali, pentru a elimina lichidele rămase înăuntru. Să ştii că este un mit faptul că duşurile genitale ajută în acest sens; din contră, ele pot creşte riscul de infecţie, întrucât produsele pentru duş pot provoca iritaţii. Este indicat să te speli, pur şi simplu, cu apă călduţă şi cu săpun fără parfum şi fără alte substanţe chimice şi iritante.

Aşa previi infecţiile şi sarcina nedorită!

După actul sexual, consumul de apă este foarte util. Volumul de lichide pe care îl vei consuma după sex te va hidrata şi te va ajuta să elimini din vezica urinară bacteriile care ar putea favoriza infecţiile de la nivelul tractului urinar. De asemenea, alimentele care conţin probiotice, precum iaurturile, îţi vor alimenta corpul cu bacterii „bune‟ şi, în acest fel, vei preveni infecţiile fungice, de exemplu, Candidoza vaginală. În cazul în care îţi doreşti să eviţi apariţia a unei sarcini nedorite, în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat poţi folosi pilula contraceptivă de urgenţă, pentru că aceasta întrerupe sau întârzie ovulaţia.

Bine de ştiut!

Pilula de a doua zi, luată în maximum 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, va reduce riscul de sarcină cu 95%. Eficienţa se reduce la 88%, dacă va fi luată între 24 şi 72 de ore de la actul sexual.

Consultă un specialist!

Este normal să experimentezi o gamă largă de emoţii negative după sexul neprotejat, precum tristeţe, furie sau îngrijorare. Însă dacă, pe parcurs, apare disconfort, ca uscăciune vaginală sau dureri în timpul actului sexual, este indicat să consulţi imediat medicul ginecolog. Poate fi vorba despre semne ale unor probleme mai grave, cum este apariţia fibrozei uterine. Nu ezita să consulţi un specialist, indiferent dacă ai sau nu simptome, pentru că el îţi poate recomanda un set de investigaţii obligatorii de făcut după contactul sexual neprotejat, pentru depistarea la timp a bolilor cu transmitere sexuală.

Descoperă în revista „Click! pentru femei‟ şi sfatul specialistului pe această temă şi soluţiile.

Mai multe