Boala care ţine la distanţă dorinţa de sex

4 decembrie 2018   Relații de cuplu

De multe ori, stresul, oboseala sau alte probleme diminuează cheful pentru amor, însă un mediu romantic şi mai mult interes din partea partenerilor poate "trezi" apetitul. Atunci când rămâneţi totuşi de gheaţă în asemenea situaţii, nu e exclus ca problema să fie de ordin medical.

Lipsa dorinţei de sex este pusă, de multe ori, pe seama problemelor cotidiene, însă această stare poate fi de fapt un simptom al unei boli.

Studiile arată că dorinţa sexuală hipoactivă afectează o treime dintre femei şi o cincime dintre bărbaţi. "Există oameni care au nevoie şi plăcere să facă sex o dată pe lună, dar şi oameni care îşi doresc asta de 2-3 ori pe zi. Adevărul se află între aceste graniţe".  

Citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău când faci sex regulat. Efectele sunt spectaculoase!

O scădere a dorinţei sexuale sau o exagerbare a ei ţine de cuplu şi de compatibilitatea dintre parteneri", este de părere psihiatrul Gabriel Diaconu. Nu există un număr minim corect de acte sexuale pentru un cuplu, însă o lipsă constantă sau un chef exagerat sunt semnele unei probleme medicale.

Potrivit unui studiu publicat în "The Journal of Sex and Marital Therapy", 24% din cupluri nu au fost active sexual în ultimele trei luni, ceea ce i-a determinat pe specialişti să ajungă la concluzia că unul din parteneri suferă de dorinţă sexuală hipoactivă.

"Libidoul depinde de nivelul de testosteron, atât la bărbaţi, cât şi la femei, iar «organizarea» lui are loc la nivelul creierului. Aromatizarea intracerebrală (transformarea testosteronului în estradiol) conduce la creşterea poftei de sex, iar când nivelul de substanţe nu mai atinge cotele normale, pofta de sex se diminuează", explică Dan Pereţianu, medic endocrinolog şi sexolog, potrivit kfetele.ro

Mai multe