Care sunt cele mai frecvente probleme (şi soluţiile) care apar în cuplu

5 iulie 2021   Relații de cuplu

Nu există relaţie fără suişuri şi coborâşuri, fără piedici şi teste care să încerce s-o şubrezească. Din fericire, există soluţii testate şi cu efecte rapide pentru orice relaţie.

De la chestiuni grave precum infidelitatea sau datoriile băneşti la unele iminente precum rutina sau lipsa de comunicare, toate aceste probleme fac ca viaţa în doi să fie o continuă luptă. Noi te ajutăm să afli care sunt armele necesare pentru a câştiga fiecare bătălie!

Certurile inevitabile

Ideal ar fi ca fiecare cuplu să-şi seteze anumite reguli legate de conflictele iminente, cum ar fi o pauză pentru a elibera tensiunea, un limbaj respectuos şi nepermiterea niciunei forme de abuz. La fel de sănătos este să nu lăsaţi tensiunea şi furia să se acumuleze şi să încercaţi să vă faceţi timp să vorbiţi despre orice problemă, chiar atunci când vă confruntaţi cu ea. Este indicat să cauţi într-un mod mai profund sursa nemulţumirii tale şi să afli dacă eşti cu adevărat fericită în relaţie. Dacă ţi se pare că reacţionezi exagerat legat de o problemă casnică minoră, precum faptul că el a lăsat vasele nespălate, e posibil ca tu să exprimi, de fapt, o frustrare care s-a acumulat în timp şi care are o cauză mult mai importantă.

Comunicarea defectuoasă

Fiecare cuplu are stilul lui de comunicare. Unii comunică bine, dar nu se ascultă reciproc, alţii preferă să evite confruntările şi încearcă să completeze spaţiile libere sau să citească gândurile celuilalt. Uneori, fiecare conversaţie devine o adevărată bătălie. Când te hotărăşti să ai o discuţie importantă cu partenerul tău, gândeşte-te mai întâi la ceea ce vrei să spui. Alege-ţi timpul şi locul. Alocaţi-vă unul altuia un anumit timp de convorbire, în care fiecare dintre voi are trei minute pentru a spune ceea ce trebuie să spună neîntrerupt, urmând, apoi, răspunsul partenerului. Încearcă să vorbeşti la persoana întâi şi evită să dai vina pe cealaltă persoană, pentru ca el să te asculte mai bine.

Schimbarea în stilul de viaţă

Este normal ca partenerii să se schimbe în timp. Unele cupluri se schimbă împreună. Problema apare atunci când doar unul dintre voi pare să facă cea mai mare parte a schimbării. În acest caz, trebuie să găseşti o soluţie pentru a avea o relaţie de succes cu această persoană „nouă‟ şi să nu-şi risipeşti energia tânjind după acel el de la începutul poveştii voastre. Acest lucru poate fi incitant, deoarece puteţi descoperi noi moduri de a fi împreună. Chiar şi atunci când vă daţi seama că vă doriţi lucruri diferite ca indivizi, relaţia voastră poate funcţiona în continuare, atâta timp cât aveţi destule în comun care să vă ţină conectaţi ca un cuplu.

Aventurile extraconjugale

Relaţiile pot fi reparate chiar şi în urma unor dovedi de infidelitate, dar este nevoie de onestitate şi de dorinţa de a vindeca rănile care au rămas în urma infidelităţii. Aventurile nu se întâmplă, de obicei, din senin, aşa că este indicat să învăţaţi lecţii de pe urma acestora: eraţi fericiţi înainte, comunicaţi cum trebuia, aţi renunţat la intimitate? Uneori, aceste conversaţii sunt dure şi s-ar putea să vă fie de ajutor să discutaţi cu un terţ neutru, cum ar fi un consilier matrimonial.

Traumele destabilizatoare

Evenimentele serioase din viaţă pot avea un impact puternic şi asupra relaţiei tale. Chiar dacă, de cele mai multe ori, partenerul te ajută să treci mai uşor peste un necaz, este la fel de obişnuit să constaţi că astfel de probleme pot duce la despărţire. Nu lupta singur şi spune-i partenerului tău ce simţi. Este posibil ca el să nu-şi dea seama singur că nu poţi dormi din cauza grijilor pe care ţi le faci pentru sănătatea unui apropiat şi că acesta este motivul pentru care eşti morocănoasă dimineaţa. Încercaţi să priviţi factorii stresanţi ai vieţii ca pe ceva cu care vă confruntaţi ca echipă.

Nevoia de atenţie

Este un lucru comun într-o relaţie de lungă durată ca unul dintre parteneri să se simtă neglijat. Sau chiar amândoi! Cauzele pot fi multiple: orele interminabile petrecute la birou, prioritatea pe care tinzi să o acorzi copiilor sau treburilor casnice. Comunicarea este cheia chiar şi-n acest caz. Ajutaţi-vă să vă simţiţi apreciaţi observându-vă mai bine comportamentul şi acordându-vă reciproc mai multă atenţie. Amintiţi-vă că voi sunteţi şi parteneri intimi, nu doar părinţi, şi încercaţi să găsiţi timp de petrecut în doi: veţi aduce beneficii nu doar relaţiei voastre, ci şi întregii familii.

Activitatea sexuală

Viaţa voastră sexuală poate avea o importanţă mai mare decât ai crede. Atunci când acest aspect întâmpină dificultăţi, află dacă nu cumva este un simptom al altor probleme din relaţia voastră. Dacă este aşa, vorbeşte deschis cu partenerul tău despre ce îţi doreşti sau nu în dormitor şi află cum priveşte şi el viaţa voastră intimă şi ce aşteptări are de la tine. Unele probleme sexuale pot avea nevoie de ajutor de specialitate, fie printr-o conversaţie cu medicul vostru de familie, fie prin consultarea unui terapeut sexual instruit.

Problemele financiare

Una din zece persoane se ceartă cu partenerul din cauza banilor şi a datoriilor cel puţin o dată pe săptămână. Este o statistică supărătoare, dar cât se poate de reală. Nu există o atitudine corectă sau greşită faţă de bani, aşa cum unele persoane sunt de genul lor mai cheltuitoare sau mai econoame. Dacă atitudinea voastră legată de bani este similară, este puţin probabil să existe o problemă. Dacă aveţi abordări diferite, acest lucru ar putea fi o sursă de tensiune între voi. Pentru a o scoate la capăt, multe cupluri consideră util să aibă nişte bani în comun pentru cheltuielile lunare, precum şi o oarecare independenţă financiară.

@shutterstock

Mai multe