Cele 10 „porunci‟ ale relaţiei fericite şi de lungă durată. Fiecare cu bugetul lui sau banii la comun?

13 martie 2022   Relații de cuplu

În lumea de azi, longevitatea în cuplu pare tot mai mult un ideal greu de atins. Dar pandemia ne-a învăţat că avem nevoie mai mult ca oricând de echilibru emoţional şi că trebuie să ne educăm chiar şi în iubire.

Noile provocări sociale ne supun tot mai des la stresul cotidian şi, de multe ori, ne căutăm resursele energetice acasă, alături de partener. Dacă în spaţiul intim lucrurile nu merg bine, presiunea devine tot mai mare. În schimb, relaţiile solide şi fericite sunt adevărate refugii emoţionale. Însă, pentru a ajunge în acel punct în care să te simţi ca într-un cocon, complet în siguranţă, sentimental şi nu numai, ambii parteneri trebuie să fi contribuit la clădirea acelei legături speciale şi să lucreze constant ca relaţia lor să devină tot mai armonioasă. Psihologii cred că orice relaţie fericită şi de lungă durată trebuie să pornească de la principii de viaţă similare pentru ambii parteneri, o „reţetă“ ce se bazează pe un set de valori fundamentale.

1. Încrederea

Este fundamentul relaţiei tale. Fără încredere nu ai practic nimic. Tu şi partenerul tău trebuie să aveţi încredere unul în celălalt în toate aspectele: confidenţialitate, sprijin emoţional, apartenenţă (care e mai mult decât fidelitate), şi, dacă sunt copii implicaţi, bunăstarea lor este mai presus de orice. Dacă ai cu adevărat încredere în partenerul tău, şi el în tine, sunteţi în stare să depăşiţi orice obstacol, având forţa cuplului.

2. Loialitatea

E mai mult decât fidelitate şi merge mână în mână cu încrederea, demonstrând că formaţi amândoi o echipă. Loialitatea se traduce ca dăruire, devotament, colaborare, prioritate. Asta înseamnă că toate deciziile pe care le iei sunt în acord cu partenerul tău şi înspre binele relaţiei tale. Totodată, acorzi întâietate celui de lângă tine, nu terţilor (familiei tale, familiei lui, prietenilor etc.) Dacă vă sunteţi loiali unul altuia, dragostea voastră va înflori.

3. Religia

E un subiect sensibil, uneori chiar tabu în această lume globalizată, însă este o valoare primordială într-o relaţie, mai ales dacă partenerii decid să aibă şi copii. Religia are un impact puternic în viaţa noastră, pentru că de-acolo se conturează credinţe, percepţii, comportamente, afilieri, demonstraţii identitare. Diferenţele religioase nu înseamnă neapărat o condamnare a relaţiei, dar deseori duc la certuri şi tensiuni, generate mai ales de familiile extinse. În ciuda posibilelor dificultăţi, aţi putea decide totuşi că nu e un obstacol de netrecut, dar va trebui să stabiliţi, mai ales în cazul copiilor, în spiritul cărui cult vor fi crescuţi.

4. Familia

Valoarea de bază a oricărei societăţi sănătoase tinde să nu mai fie „la modă“ printre tineri. De aceea, apar adesea discuţii între partenerul care visează la căsătorie şi copii şi cel care preferă să nu-şi asume aceste responsabilităţi. Unde este punctul de întâlnire pentru cei doi? De obicei, acesta este unul dintre acele puncte nevralgice care determină fie o schimbare radicală în gândirea unuia dintre parteneri, fie ruptura. Dacă decizi să fii tu cel care face marele compromis, trebuie să te pregăteşti mental şi pentru contactul cu familia extinsă. Pentru a nu ajunge să te simţi captiv într-o relaţie, decide din timp dacă vrei să formezi o familie,  dacă vrei să locuieşti lângă familia extinsă, cât de des vrei să-ţi vizitezi rudele etc. Când amândoi veţi da aceeaşi importanţă familiei, relaţia va fi plină de satisfacţii, apropiindu-vă mai mult şi extinzând cercul vostru emoţional.

5. Comunicarea

E crucială pentru sănătatea şi evoluţia relaţiei. Vă permite să vă cunoaşteţi cât mai profund posibil, creează între voi o conexiune specială şi sedimentează încrederea şi loialitatea. Închiderea în sine duce, treptat, la izolare, la pierderea apartenenţei şi la apariţia singurătăţii în doi. Totodată, deşi suntem tentaţi ca, după un număr de ani petrecuţi împreună cu partenerul, să nu-i mai facem complimente sau să nu-i mai validăm alegerile, presupunând în mod greşit că se înţelege tacit, cuvintele de bine sunt ca un balsam pentru relaţie, răsplătite cu o intimitate sporită.

6. Stilul de viaţă

Suntem supuşii tabieturilor noastre şi ne place să fim lăsaţi să facem ce vrem. Când, însă, partenerul are alte pasiuni, alt ritm de viaţă sau altă abordare a vieţii, relaţia e de la început complicată. Ca să ajungi la un numitor comun, trebuie să-i înţelegi nevoile celuilalt şi să cedezi din timpul tău pentru a experimenta din lucrurile care îi fac lui plăcere. Şi viceversa. Această negociere perpetuă vă poate aduce la un numitor comun şi vă poate face să descoperiţi lucruri noi, care sunt pe placul amândurora.

7. Sinceritatea

Fără ea, nu poate exista o relaţie de durată, de orice tip. Sinceritatea generează încredere şi loialitate. Chiar şi micile minciuni pot face rău, pentru că ne obişnuim să deformăm realitatea şi ajungem să ne raportăm la false repere. Nici tăcerea nu face bine, chiar dacă în unele cazuri se dovedeşte a fi salvatoare. Pe termen lung, creează devalorizare şi poate provoca daune ireparabile.

8. Autodisciplina

Fiecare avem un ritm de viaţă şi anumite obişnuinţe la care nu vrem să renunţăm. Uneori, însă, o facem de dragul celuilalt. E important, însă, ca fiecare să aibă şi spaţiul personal, şi pasiunile proprii, cerându-i celuilalt să i le respecte. Dacă vei ceda de fiecare dată în faţa partenerului tău, asta îţi va provoca o frustrare care va evolua precum bulgărele de zăpadă şi-ţi va anula pornirile identitare. Poate o vreme vei trăi în compromis, dar într-un final vei dori să evadezi.

9. Autoperfecţionarea

Relaţiile sunt într-o permanentă dinamică, evoluează sau involuează. La fel şi partenerii. De multe ori, cei care ajung la divorţ invocă faptul că au evoluat diferit. Asta fie pentru că aveau „viteze‟ diferite, fie că evoluau spre „ţeluri‟ diferite. Dacă simţi că partenerul tău e mai experimental, încearcă să alergi umăr la umăr cu el. Dacă e mai lent, provoacă-l să ţină pasul. Altfel, vor apărea frustrările. Învăţaţi şi creşteţi împreună şi veţi avea o relaţie în permanentă transformare şi perfecţionare.

10. Finanţele

Se spune că prieteniile bune se ţin cu socoteli bune. De ce n-ar fi valabil şi pentru relaţiile de iubire şi căsnicii? Ei bine, în lumea modernă, se practică şi „fiecare cu bugetul lui“, dar un cămin se clădeşte pe o idee unitară şi pe un buget comun. Evident că, într-un cuplu, unul va fi mai cheltuitor decât celălalt. Dar e important să vă stabiliţi de la început cheltuielile prioritare şi cât din bugetul comun va fi parte a unei „rezerve pentru zile negre“. Şi nu încercaţi să vă ascundeţi finanţele, pentru că acest lucru va duce la neîncredere în cuplu şi suspiciuni uneori fatale relaţiei.

@shutterstock  

Mai multe