Cele 4 comportamente care prezic despărţirea. Schimbarea lor ar putea anula 90% din divorţuri

2 februarie 2022   Relații de cuplu

Toţi avem anumite comportamente care au potenţialul de a ne distruge relaţia. Cercetătorii au observat că există un număr de patru care, atunci când sunt evitate, îţi pot creşte foarte mult şansele de a evita un divorţ.

Cercetătorii au putut prezice, cu un grad de precizie de 90%, după observarea a numai un sfert de oră de interacţiune între parteneri dacă aceştia vor mai fi împreună după cinci ani. Cum au putut  experţii să-şi dea seama care dintre relaţii vor rezista testului timpului? Nu este vorba despre ceva complicat, ci despre o listă cu patru comportamente pe care trebuie să le eviţi dacă nu vrei să ajungi la un divorţ: acuzaţia, escaladarea, invalidarea şi înstrăinarea. Toate sunt comportamente învăţate, prin urmare ai putea deprinde obiceiuri noi care să-ţi îmbunătăţească relaţia în loc s-o destrame.

Dacă vrei ca relaţia ta să reziste testului timpului, depinde de tine s-o orientezi în direcţia în care vrei să meargă. Aceasta înseamnă să-ţi doreşti să rezolvi problemele existente şi să încerci să satisfaci şi nevoile celuilalt. Pentru a supravieţui provocărilor, trebuie să acţionaţi ca o echipă.

Există un motiv pentru care aceste obiceiuri toxice vor provoca un divorţ în cinci ani, în 90% din cazuri. În plus, pot fi atât de adânc înrădăcinate, încât unii preferă de multe ori să pună capăt relaţiei, decât să deprindă comportamente noi, dar nu fac decât să intre în acelaşi cerc vicios cu o altă relaţie sortită eşecului.

Acuzaţia

Tendinţa de a da vina pe celălalt într-o relaţie sau de a-l acuza atunci când nu cunoşti toate detaliile unei situaţii poate afecta serios rezistenţa cuplului. Este mai bine să pui întrebări decât să spui ceva să rănească. Dacă vrei să ai o relaţie frumoasă, de durată, învaţă să-i oferi partenerului toată încrederea ta şi să porneşti mereu de la premisa de nevinovăţie. Când îi tratezi pe ceilalţi în mod corect şi respectuos, chiar şi atunci când fac o greşeală ocazional, le creeazi dorinţa de a fi mai buni, ceea ce se aplică şi într-o relaţie.

Invalidarea

Când îţi invalidezi partenerul, îl discreditezi sau îl faci să pară mai slab decât este cu adevărat. Adesea, acest lucru se face prin eliminarea caracteristicilor „umane” ale acestuia, prin concentrarea asupra aspectelor negative, prin presupuneri nefondate şi prejudecăţi. Invalidarea poate chiar să distrugă stima de sine a cuiva pentru o perioadă de timp. Lucrurile se pot schimba în bine dacă partenerul care l-a invalidat pe celălalt îi oferă recunoaşterea.

Înstrăinarea

Acest comportament se referă la abandonarea efortului de a rezolva o problemă. Este un răspuns tăcut la nemulţumirile acumulare. Uneori, se ajunge la despărţire bruscă, iar aceasta oferă celuilalt partener incertitudinea abandonului. Este un mecanism de control menit manipulării partenerul. Te ajută să recuperezi puterea sau cel puţin îţi dă iluzia că o deţii din nou.

Citeşte şi:

Vedete care au ales cea mai laşă metodă de-a se despărţi de partener – prin fax, SMS sau presă

Ce au în comun cele mai multe femei care au trecut printr-un divorţ

Escaladarea

Acest comportament este strâns legat de cel de învinovăţire. Partenerul care escaladează un dezacord este mai interesat de obicei să-şi apere propria poziţie şi să-l învinovăţească pe celălalt, iar acela răspunde la rândul lui. Este un comportament distructiv. într-o astfel de situaţie, există o întrebare care ar putea reduce tensiunea: „Vrei să ai dreptate sau vrei să mă iubeşti?” Mergeţi în direcţia înţelegerii, apoi căutaţi soluţii.

FOTO: Shutterstock

Mai multe