Cum recunoşti un mincinos
Îmi plac oamenii sinceri, care nu se ascund după măşti sau pretexte. Au curajul să spună lucrurilor pe nume. De aceea, prefer un adevăr amar decât o minciună dulce.
Cine spune că nu a minţit niciodată minte. Motivaţiile pot fi multiple – de la evitarea conflictelor, până la dorinţa de a nu fi prins pe picior greşit ori de a-şi trăda adevăratele sentimente. Nu este întotdeauna simplu să-ţi dai seama dacă o persoană minte sau nu. Totuşi, limbajul trupului îl dă de gol pe mincinos. În cazul unei conversaţii, câteva semne pot fi citite şi îţi pot arăta că cel de lângă tine minte sau spune adevărul.
Ochi mari, privire nevinovată
Uneori, o simplă privire poate spune mai mult decât o mie de vorbe. Lipsa contactului vizual este unul dintre primele semne non-verbale că partenerul te minte. Se spune că mincinoşii întâmpină dificultăţi în a minţi pe cineva privindu-l în ochi. Totuşi, mulţi dintre ei măresc intenţionat contactul vizual pentru a crea impresia că spun adevărul. Atunci când purtaţi o discuţie, ţine cont de mişcarea ochilor lui. Dacă el priveşte în stânga înseamnă că îşi aminteşte ceva, iar dacă priveşte în dreapta minte. Clipitul rapid este un alt semn al minciunii, ritmul în care clipeşti poate deveni de până la 4 – 5 ori mai mare.
Gesturi care trădează
Unii bărbaţi devin agitaţi atunci când mint. Sunt dominaţi de nervozitate, îşi mângâie părul, îşi mişcă stângaci mâinile – gesturi tipice pentru mincinoşi. Dacă vorbeşte cu tine şi arată cu degetul în altă direcţie decât priveşte poate fi un semn că te minte. Unii duc mâna la ureche sau îşi acoperă gura cu mâna, când se pregătesc să spună un neadevăr.
Poveşti cu lux de amănunte
De regulă, când îţi ascunde ceva, are tendinţa să vorbească mult şi repede. O poveste mult prea exactă poate însemna o poveste pregătită dinainte. Explicaţiile detaliate sunt fixate pe generalităţi şi pe imaginea de ansamblu. De asemenea, va folosi mai mult propoziţiile negative. Ascultă-l cu atenţie, ca să desluşeşti detaliile.
Tempo lent şi pauze lungi
Conversaţia, altădată atractivă, se transformă într-o discuţie tărăgănată şi neclară. Apar mai multe pauze între cuvinte şi propoziţii, iar tonul vocii lui devine mai ascuţit. Pauzele în vorbire sunt făcute mai ales înainte de minciună. Câteva întrebări bine puse vor scoate la iveală detalii care se contrazic.
Răspunsuri sarcastice
Dacă te minte, va încerca să se eschiveze. Va schimba subiectul şi îţi va răspunde sarcastic pentru a-şi arăta nevinovăţia. Aceste indicii îl dau de gol şi-l pun în ipostaze penibile.