Cupa menstruală poate fi folosită ca metodă de contracepţie? De ce nu este compatibilă cu steriletul?

25 martie 2022   Relații de cuplu

O inovaţie care ajută multă femei din lume, cupa menstruală, câştigă popularitate datorită confortului pe care-l oferă unora dintre ele. Din cauza asemănării acesteia cu o diafragmă, a apărut întrebarea dacă poate fi folosită ca formă de contracepţie.

Cupele menstruale, potrivit Clinicii Cleveland, sunt flexibile, din silicon şi se plasează în interiorul vaginului, unde colectează sângele menstrual. Odată ce cupa se umple sau pare că începe să curgă, trebuie scoasă, curăţată şi pusă la loc. Acestea au avantajul de a elimina costurile şi deşeurile pe care le generează tampoanele şi absorbantele, astfel încât sunt util pentru mediu şi nu sunt costisitoare. Chiar dacă sunt similare ca design cu diafragmele, cupele menstruale n-ar trebui să fie folosite niciodată ca metodă de contracepţie. Sunt sigure de utilizat în timpul unui contact sexual, dar ar trebui utilizate metode special concepute pentru prevenirea unei sarcini.

De ce ar fi mai utilă o diafragmă?

Spre deosebire de cupa menstruală, diafragma este o cupă flexibilă care acoperă colul uterin şi care este eficientă numai atunci când este utilizată împreună cu un spermicid, care împiedică sperma să înainteze spre ovul. Aceasta are între 88 şi 94% eficienţă în prevenirea unei sarcini, aşa că o cupă menstruală, care nu este concepută în scop contraceptiv, este cu siguranţă mai puţin eficientă. Dacă eviţi să rămâi însărcinată, caută metode mai sigure şi mai eficiente decât abordări nesigure şi netestate. Este mai bine să laşi inovaţiile în seama oamenilor de ştiinţă.

Cupa menstruală, perfectă doar pentru zilele de sângerare

Are dimensiunea unui pahar de shot şi acoperă canalul vaginal. Cupa menstruală este special concepută pentru a colecta aproximativ 30 ml de lichid menstrual. Probabil, va fi nevoie s-o goleşti de doar 2-3 ori pe zi. După ani de folosit tampoane şi absorbante incomode, simplitatea unei cupe menstruale ţi se părea poate uluitoare. Desigur, este puţin dificil să deprinzi metoda de introducere şi scoatere, dar după câteva utilizări devine obişnuinţă. Îţi permite să mergi la înot, pe bicicleta, la sală, fără să-ţi faci griji cu privire la scurgeri sau la schimbarea tamponului.

Atenţie! Este posibil să afecteze poziţia steriletului

Dacă vrei să încerci o cupă menstruală, trebuie să ştii că aceasta poate dizloca steriletului. Cupele menstruale nu sunt singurul motiv pentru care steriletul poate fi mişcat din loc sau chiar expulzat din colul uterin, ci şi fibroamele uterine, un uter înclinat, anomaliile de la nivelul colului uterin şi traumatismele colului uterin sau ale vaginului.

Cercetările sugerează că afectarea poziţiei unui sterilet prin folosirea cupei menstruale este mai comună decât ne dăm seama. Femeile care au folosit o cupă menstruală au un risc de patru ori mai mare de deplasare a steriletului, conform unui studiu din 2020. Cercetătorii au descoperit că, după doi ani, aproximativ 17% din utilizatoarele de cupe menstruale au eliminat steriletul, în comparaţie cu 5% din femeile care nu le-au folosit nici măcar o dată.

Printre simptomele deplasării sau expulzării steriletului se numără: durerea  vaginală ascuţită sau surdă, crampele abdominale, sângerarea neobişnuită, senzaţia că există ceva în interiorul vaginului.

Mai multe