De ce scade apetitul sexual în relaţiile de lungă durată. Poate fi readus în dormitor?

29 noiembrie 2021   Relații de cuplu

O relaţie de cuplu de durată se dezvoltă treptat şi trece prin mai multe etape. Entuziasmul se estompează odată cu intrarea în scenă a rutinei. Lipsa dorinţei sexuale într-o relaţie de lungă durată este o problemă obişnuită, care poate fi rezolvată dacă îi cunoşti adevărata cauză.

La început, fiecare este preocupat de descoperirea unei persoane noi, îi află preferinţele, trăsăturile de personalitate. După ce trece o vreme, energia pe care ai simţit-o la început dispare. Rutina zilnică, grijile, provocările profesionale şi apariţia unuia sau mai multor copii sufocă treptat dorinţa sexuală. Multe cupluri se luptă să aducă energia iniţială înapoi în dormitor şi nu înţeleg ce a provocat distanţarea lor.

Când devine o problemă

Fiecare cuplu este diferit, unii parteneri îşi fac timp unul pentru altul zilnic, în timp ce pentru alţii, este suficient să se apropie de câteva ori pe lună. Nu ajută nimănui comparaţia cu ceilalţi. Dacă amândoi sunteţi mulţumiţi, totul e bine. În schimb, dacă lipsa libidoului vă afectează relaţia sau vă face să vă îngrijoraţi, este timpul să cauţi motivele care stau în spatele acesteia. Adesea este vorba despre ceva care nu are legătură directă cu sexualitatea.

Lipsa libidoului, normală sau nu?

Nevoile sexuale variază odată cu vârsta şi pe parcursul unei relaţii. Atât bărbaţii, cât şi femeile experimentează un carusel al libidoului, ceea ce este normal. Accentul unui cuplu se schimbă de-a lungul unei relaţii de durată. Pe de altă parte, pierderea libidoului, numită şi tulburare hipoactivă a dorinţei sexuale, este cea mai frecventă disfuncţie sexuală care apare la femei. Un studiu a arătat că o treime dintre cele cu vârsta între 18 şi 59 de ani se confruntă cu aceasta. Spre deosebire de disfuncţia erectilă, tulburarea dorinţei sexuale a femeilor este cauzată de o combinaţie de factori psihici şi fizici.

Motive frecvente ale pierderii pasiunii

Unele cauze ale scăderii dorinţei sexuale sunt surprinzătoare, precum contraceptivele, antidepresivele, tratamentul hormonal, stresul, anxietatea, diabetul ori dezechilibrul hormonal. După naştere, hormonii implicaţi în funcţiile reproductive feminine, estrogenul şi progesteronul, scad şi afectează libidoul. De asemenea, odată cu trecerea anilor, nivelurile hormonale scad la ambii parteneri şi-i fac mai distanţi.

Naşterea, momentul de cotitură

Puţine cupluri recunosc că, odată cu apariţia unui bebeluş, scade interesul unuia pentru celălalt. Cei din jur se aşteaptă ca ei să fie mai uniţi ca niciodată. În interiorul cuplului, însă, dorinţa „pierde teren‟ în faţa oboselii. Raporturile sexuale, altădată spontane, trebuie programate. În ciuda stavilelor care se ivesc, răbdarea readuce dorinţa. Amândoi trebuie să fie deschişi la gesturi tandre, chiar şi în prezenţa copilului. O mângâiere, un sărut sunt o reconfirmare a iubirii şi sunt mai eficiente decât par.

Citeşte articolul integral în ediţia cu nr. 24 a revistei „Click! pentru femei‟, pe care o găseşti la toate punctele de distribuţie a presei.

@shutterstock

Mai multe