Fidelitatea în cuplu, o alegere conştientă. Adulterul nu poate fi justificat prin argumentul genetic

28 mai 2021   Relații de cuplu

Există multe dileme în jurul relaţiei de cuplu şi fie că ai experienţă, fie că nu, nu poţi să nu te întrebi care este „reţeta” pentru o relaţie perfectă, armonioasă, echilibrată şi plină de fericire şi iubire. Realitatea este că nu există o astfel de reţetă şi lucrurile nu stau deloc aşa cum ne sunt prezentate în filmele de la Hollywood, iar de multe ori infidelitatea îşi face loc într-o relaţie.

Fidelitatea nu ţine de genetică, educaţie sau bun simţ, cât ţine de o alegere asumată pe care noi o facem. “Fidelitatea este o alegere conştientă în care decidem să ne dedicăm timpul, atenţia, grija, iubirea relaţiei actuale, persoanei pe care o avem în viaţă în acest moment. Personal, văd fidelitatea mai mult ca pe o asumare a faptului că dăm oportunitatea relaţiei în care ne aflăm să crească odată cu noi şi cu partenerul de viaţă. Cred că oricând putem fi atraşi de alte persoane şi diferenţa dintre cei care decid să dea curs unei atracţii şi cei care nu o fac stă într-o alegere completă de a fi sau nu pe deplin dedicaţi persoanei care se află deja în viaţa lor”, crede psihologul Andra Tănăsescu.

 “Putem privi relaţia, printr-un exerciţiu de imaginaţie, ca fiind o fiinţă vie, care se află în grija ambilor parteneri. Dacă fiecare dintre cei doi se implică activ şi o hrănesc, îi oferă atenţie, timp, grijă, iubire, afecţiune, răbdare, înţelegere şi orice mai are nevoie, atunci şi-au găsit reţeta de succes pentru a o ţine în viaţă. Dacă, la pol opus, unul sau ambii uită să ofere relaţiei grija şi hrana de care are nevoie, aceasta pierde din energie şi uşor, uşor, se stinge", explică psihologul.

“Totul ţine de alegerea pe care o facem nu la începutul relaţiei, ci pe parcurs. Iniţial este uşor să facem alegeri. Începutul e frumos, dulce, cald, plăcut. Nu, cred că alegerea constantă, de a creşte împreună şi de a găsi soluţii împreună, este secretul relaţiilor stabile, lungi şi armonioase. Alegerile constante sunt cele care decid soarta unei relaţii, precum este decizia noastră de a ne asuma ce facem atunci când dăm, sau nu, curs unei atracţii exterioare. Până la urmă, orice relaţie are aceleaşi cerinţe. Putem alege să schimbăm constant persoana cu care suntem sau putem să facem o alegere consţientă de a creşte alături de o persoană care, evident, are aceeaşi deschidere şi dorinţă de creştere reciprocă. Deci, totul ţine de alegerile pe care le facem, poate chiar zi de zi”, conchide psihologul.

FOTO Shutterstock

Mai multe