Internetul permite începerea unei iubiri adevărate?

5 martie 2013   Relații de cuplu

În prezent, există o adevărată modă a relaţionării pe internet în diverse moduri. Tendinţa este de a se transfera tot mai mult comunicarea directă în mediul virtual. În acest context, ce şanse de reuşită are o relaţie de cuplu începută pe internet? Îţi spune psihoterapeutul Minola Bratoveanu.

Pentru persoanele timide,retrase,inhibate (în anumite direcţii),rezervate,relaţionarea aproape exclusiv pe calculator poate fi un lucru extraordinar,după cum arată psihoterapeutul Minola Bratoveanu: „Această metodă de comunicare le permite evitarea emoţiilor negative specifice contactului direct,legate de ruşine,complexe de inferioritate,nesiguranţă personală şi-şi pot face nenumăraţi «prieteni»,dacă putem numi astfel semi-necunoscuţii care trimit o apreciere sau un „like” pentru o anumită postare sau fotografie”.

Este destul de riscant să începi o relaţie pe internet

Dorinţa de apreciere,de „a fi în rândul lumii” poate fi atât de mare,încât cei ahtiaţi de relaţii pe internet uită că acele afişări pe conturi,bloguri şi pagini personale pot fi citite nu doar de nişte prieteni reali sau imaginari,ci şi de către persoane rău-voitoare,care le pot aduce prejudicii (de natură morală sau chiar şi materială).

Având în vedere că „jungla” internetului este plină de iluzii şi capcane multiple este destul de riscant să începi o relaţie de cuplu pornind de la o simplă relaţionare pe internet. Pe lângă reţelele de socializare există şi site-uri matrimoniale,unde îşi oferă prietenia diverse persoane de ambele sexe.

Desigur,putem comunica oricât pe internet cu o persoană care ne interesează şi care ne dă încredea că merită efortul şi riscul de a ne deschide emoţional în faţa sa,dar de cele mai multe ori este recomandabil,cel puţin la început,să stabilim anumite limite pentru a ne proteja  intimitatea şi a reduce posibilitatea de a fi răniţi în aşteptări sau sentimente”,avertizează psihoterapeutul.

Întâlnirea faţă în faţă este momentul decisiv

Momentul adevărului este acela în care petreci puţin timp în compania celui faţă de care ai simţit o atracţie doar mentală până atunci. Constaţi dacă cel cu care ai corespondat atâta timp seamănă fizic cu cel din fotografiile virtuale,dacă aşteptările tale din perioada „tatonării on-line” sunt realiste.

Relaţionarea directă,dincolo de orice interfaţă de calculator,ne permite să realizăm,efectiv,dacă sunt trezite în fiinţa noastră emoţii,sentimente,o atracţie sinceră (inclusiv erotică),de către omul din faţa noastră,nu doar de către imaginea lui (trăirea în fantasmă poate dura destul de mult,de la caz la caz,iar efectele asupra sănătăţii noastre psiho-emoţionale şi echilibrului lăuntric pot fi negative)”,spune psihologul Bratoveanu.

Acest prim pas poate conduce spre o relaţie reală sau către o ruptură (de la caz la caz). De el depinde totul ca lucrurile să evolueze firesc. Fie începe relaţia concretă dintre cei doi posibili prieteni/iubiţi,şi continuă în funcţie de dorinţele lor,fie lucrurile nu funcţionează şi fiecare îşi va relua propriile căutări. Însă o relaţie care începe să funcţioneze poate duce către mutarea împreună sau chiar către căsătorie.

În orice caz,este necesar mult discernământ pentru a separa iluziile,amplificate de aşteptările personale,de experienţele anterioare trăite,de calităţile şi defectele obiective ale personajelor reale ale poveştii de dragoste. Prin urmare,avem nevoie atât de inteligenţă cât şi de bun simţ pentru a realiza ce e real,ce nu e real,şi ce putem face cu informaţiile de pe internet (oricare ar fi acelea).

Articol realizat cu sprijinul psihologului clinician şi psihoterapeutului Minola Iuliana Bratoveanu.  Pentru mai multe detalii sau pentru consultaţii o poţi contacta la cabinetul ei din Galaţi,telefonic la numărul 0724.309.124 sau prin e-mail la adresa psiholog@astrologie-medicala.ro.

Mai multe