Psihologii au definit 7 tipuri de dragoste. Puţini o întâlnesc pe ultima
Ce este dragostea? Psihologii şi oamenii de ştiinţă au încercat mult timp să găsească un răspuns la această întrebare. În 1980, psihologul american Robert Sternberg a dezvoltat o teorie a dragostei, potrivit căreia aceasta are la bază trei componente: pasiune, intimitate şi angajament.
Potrivit acestuia, cele trei puncte constituie acest sentiment minunat, care a este subiectul al sutelor de mii de cărţi, cântece şi poveşti. Mai târziu, Sternberg a ajuns la concluzia că există 7 tipuri de dragoste. Iată care sunt acestea:
Aceasta este perioada când doi oameni care abia se cunosc simt o atracţie puternică unul faţă de celelalt. În această relaţie, partenerii nu au nici cea mai mică idee dacă sunt potriviţi unul pentru altul, însă rămân împreună. Multe cupluri rămân doar la acest nivel de dragoste.
2. Simpatia
În această relaţie, poţi fi tu însăţi. Oamenii sunt legaţi de aceleaşi interese, aceeaşi viziune asupa vieţii şi de sentimentul de a fi înţeles. Psihologii susţin că fără pasiune şi angajament, aceste relaţii se pot transforma uşor în prietenie.
3.Iubirea "goală"
Cuplurile care experimentează acest ip de iubire sunt legaţi doar de sentimentul de angajamant, fără intimitate sau pasiune. Deseori, acest tip de relaţie apare după o iubire explozivă. Se poate întâmpla şi invers, adică oamenii care au experimentat această iubire "goală" vor adăuga pasiune în următoarea relaţie.
4. Iubirea extravagantă
Acest tip de dragoste include angajament şi pasiune, fiind experimentat de cele mai multe cupluri. Este acel tip de dragoste care există atunci când doi oameni sunt atraşi unul de celălalt şi sunt pregătiţi să urmeze anumite tradiţii: o nuntă extravagantă, jurăminte, însă nu ajung niciodată la o intimitate reală. Aceste cupluri pot rezista mult, însă fericirea este relativă. Nu-şi văd partenerul de viaţă ca pe un prieten.
5.Iubirea romantică
Cei care experientează acest tip de dragpste sunt atraşi unul de celălalt, se simt bine împreună, dar nu sunt pregătiţi să-şi asume angajamente serioase. Aceste cupluri ajung rareori la căsătorie.
6. Compania
Este o relaţie mai puternică decât o prietenie, care conţine angajament şi intimitate. În acest timp de relaţie există un puternic sentiment de ataşare între parteneri. Lipseşte însă pasiunea. La acest tip de dragoste se ajunge după mulţi ani de relaţie, susţin psihologii.
7. Dragostea adevărată
Acest tip de dragoste cuprinde toate cele trei elemente: pasiune, intimitate şi angajament. Bineînţeles, nu sunt toate la acelaşi nivel. Rareori întâlneşti acest tip de relaţie, iar cei care ajung aici, se iubesc nespus unul pe celalalt. Ei trăiesc o viaţă lungă împreună şi se bucură de căsnicie.
Sursă: brighside.me